Vegetarische Erwtensoep met Gerookte Tofu Recept

Op een dag of twee sneeuw na, heb ik nauwelijks iets gemerkt van de winter. En ook al hebben we de eerste nachtvorst allang gehad (en dan mag dit gerecht zeker!), laten we er nog maar snel van genieten voordat de lente er is: Hollandse erwtensoep! Ik ben dol dol dol op deze soep: snert. Hmmm, heerlijk! En natuurlijk de bekende test; blijft die lepel rechtop staan of niet?!?!

Wist je dat ik al meer dan 15 jaar geen traditionele erwtensoep heb kunnen eten? Er zit namelijk varkensvlees in (de rookworst) en daar ben ik dus heel erg allergisch voor. Ik heb het vaker proberen te maken, maar ik kon die rookworstsmaak maar niet nabootsen en dat vind ik juist zo typerend voor erwtensoep. Runderrookworst is voor mij ook geen optie, omdat de vulling omhuld wordt door varkensdarmen (en ook voor dat deel van het varken ben ik allergisch voor). Bovendien ben ik gestopt met allerlei fabrieksworsten te eten, omdat er naar mijn mening te veel ongezonde ingrediënten in zitten [separatorvlees, veels te veel zout, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterker: E621 ook wel bekend als monosodium glutomaat – MSG. Maar dat MSG ongezond is, daar zal 3-Michelinsterren chef Heston Blumenthal het niet met mij eens zijn volgens dit artikel]. En helaas heb ik geen Islamitische slager in de buurt voor varkensdarm- en varkensvleesvrije worsten. (Heeft iemand overigens ervaring met zelf worsten maken met ‘kunstdarmen’? Laat het me weten, ik ben namelijk erg nieuwsgierig naar!)

Ingredienten voor Vegetarische Erwtensoep met Gerookte Tofu Recept
Ingredienten voor Vegetarische Erwtensoep met Gerookte Tofu Recept

Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb een vegetarische vervanging voor de rookworst gevonden,  zowel voor de smaak en geur als de bite; gerookte tofu! Wauw, wat een ontdekking! Ik ben er erg blij mee, want ik heb dus sindskort weer eens ‘Hollandse erwtensoep’ kunnen proeven. Misschien niet met traditionele ingrediënten gemaakt, maar man oh man, ik vond het smullen! Ik heb niet eens de “lepeltest” gedaan, maar meteen aangevallen, hihihihi.

Extra weetje: Waar kun je gerookte tofu kopen?

* Foodictive is op geen enkele manier commercieel geaffilieerd met deze fabrikanten, websites en (web)winkels. De verwijzing naar deze websites is puur omdat zij gerookte tofu online verkopen, en voor het geval dat je in jouw buurt geen natuurvoedingswinkel of supermarkt hebben die dat verkoopt.

Voor vegetariers die ooit ‘echte’ erwtensoep hebben gegeten en daar ontzettende trek in hebben, komt dit recept als geroepen! De inspiratie om gerookte tofu te gebruiken komt van het vegetarische restaurant Spirit in Rotterdam. Vorig jaar ging ik daar op een zaterdag lunchen en gelukkig was het koud buiten, want ik had trek in soep en toen ik de vegetarische erwtensoep’ op het bordje zag staan, wilde ik het meteen proberen! Aan de chef van Spirit Rotterdam zeg ik: dank je wel!

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 75 minuten
Voor: 6 tot 8 porties

groene spliterwten – 500 gram
selderij – 2 stengels
wortels – 2 middelgrote
aardappel – 2 middelgrote
gerookte tofu – 325 gram (1 blok)
olie – 1 eetlepel
ui – 1 middelgrote
knoflook – 3 tenen
laurierblad – 2 stuks
water – 2 liter
groentebouillonpoeder (optioneel) – 1 eetlepel gistvrij
zout – snufje
zwarte peper – snufje

Bereidingswijze:

 1. Spoel de groene spliterwten goed af onder koud stromend water totdat alle schuim verdwenen is en het water helder achterblijft. Giet het water af en zet de spliterwten apart. Kook ondertussen 2 liter water in de waterkoker.
 2. Terwijl het water aan koken is, bereid je de bleekselderij. Om de nerven van de bleekselderij te verwijderen (deze zijn niet zo lekker en gooi je weg), breek je een stukje van de bleekselderij af.
 3. Daarna trek je het gebroken stukje omlaag, zodat de nerven vanzelf loskomen. Doe dit ook met de rest van de bleekselderij en snijd ze daarna in blokjes van ongeveer 2 cm. Schil ook de wortels en snijd ze even grote blokjes als de bleekselderij.
 4. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. De gerookte tofu snijd je in ongeveer dezelfde grootte.
 5. Snipper de ui, pers de tenen knoflook en fruit deze een minuut in de soeppan met 1 eetlepel olie. Doe vervolgens de laurierblaadjes, gesneden aardappels en gerookte tofublokjes in de soeppan. Roer goed door.
 6. Voeg vervolgens de groene spliterwten en het gekookte water toe. Breng het aan de kook op middelhoog vuur en laat het voor 20 minuten koken.
 7. Doe vervolgens de gesneden bleekselderij en wortels er bij en breng je weer het geheel aan de kook.
 8. Er ontstaat een schuimlaag van de spliterwten, deze schep je weg door met een soeplepel langs de wand van de soeppan te gaan.
 9. Breng de soep op smaak met eventueel wat groentebouillon of zout en een snufje zwarte peper.
 10. Na ongeveer 50 minuten koken op laag vuur en af en toe roeren, zijn de spliterwten zacht en bijna helemaal fijn gekookt. (Als de spliterwten nog hard zijn, dan zijn ze waarschijnlijk oud en hebben ze een langere kooktijd nodig. Kook het in etappes van 30 minuten totdat ze helemaal zacht zijn en eigenlijk verpulveren wanneer je ze tussen je vingers houdt.) De soep is klaar om van gesmuld te worden!
 11. Schep een dikke klodder erwtensoep in een kom, doe eventueel de lepel-test en genieten! “Bah, wat lekker: snert!”

Reacties

3 reacties op “Vegetarische Erwtensoep met Gerookte Tofu Recept”

 1. astrid avatar
  astrid

  er bestaat ook gerookte zout

  1. Foodictive avatar
   Foodictive

   Astrid, dat is een goede tip! Dank je wel, want daar heb ik zeker niet aan gedacht. Ik zie dat Albert Heijn een molen verkoopt van Drogheria, maar deze bevat helaas smaakversterker E621 (monosodium glutamaat). Ik ga op zoek naar een natuurlijkere variant en zal dat delen via een recept.

 2. Hildegard avatar
  Hildegard

  Lekker uitgebakken gerookte vegaspekjes erbij!

Geef een reactie