Ossenhaas met Champignons Recept

Heel wat jaren terug had ik het kookboek Geheimen van een meesterchef (van Gordon Ramsay) gekregen van mijn zus. Zoals met alle kookboeken die ik krijg of zelf koop, heb ik uren in zitten bladeren en alle recepten met veel aandacht en bewondering gelezen. Ik vond de recepten ’te moeilijk’ en ‘eng’ en waagde me er niet aan, dus ging Gordon Ramsay de boekenkast in om wat stoffig te worden. In de afgelopen jaren heb ik wat meer lef en zelfvertrouwen opgebouwd in de keuken, dus besloot ik Gordon maar weer tevoorschijn te halen. En mijn vader mocht kiezen wat ik zou gaan maken. Als fervente carnivoor koos hij voor dit recept met ossenhaas. Ik haalde diep adem, zei tegen mezelf dat ik het kon en dat als ik de instructies van Gordon Ramsay goed volg, alles wel goed zal gaan……En het is ook voor 98% goed gegaan hoor! Ik ben zelfs zo stoutmoedig geweest om zijn recept aan te passen! Dat gegroeide zelfvertrouwen van mij ging gepaard met stukje eigenwijsheid, die niet helemaal goed is afgelopen (lees maar hieronder). Wees net zo dapper als ik en maak dit ook een keer en laat me weten wat jouw eigenwijsheid voor nieuws heeft gebracht!

Fijne feestdagen!

Ingrediënten voor Ossenhaas met Champignons

Dit ossenhaas recept heb ik gebaseerd op een Gordon Ramsay recept. Mijn eigenwijsheid heeft een schoonheidsfoutje gemaakt (dat zul je ook in de laatste 2 foto’s zien). In plaats van de Parmezaanse kaas te raspen, heb ik plakjes op de ossenhaas gedaan en het zo in de oven gedaan. Op een of andere manier smolt het niet zo mooi als geraspte Parmezaanse kaas en kreeg ik ook geen mooie bruine kleur. In plaats daarvan bleven de plakjes Parmezaanse kaas heel en kwam het heel plasticachtig uit de oven. Jammer, want het oog wil ook wat! Dus belangrijke les: zorg ervoor dat je je rasp bij de hand hebt om de Parmezaanse kaas te raspen. (PS: mijn vader vond het heel erg lekker, dus missie geslaagd!)

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor: 4 tot 6 porties

sjalot – 1 hele
kastanje champignons – 200 gram
bieslook – 2 eetlepels
peterselie – 2 eetlepels
olijfolie – 4 eetlepels
knoflook – 1 teen
witte wijn – 3 eetlepels
zout – snufje
peper – snufje
slagroom – 125 ml
eidooier – 1 hele
ossenhaas – 1 kilogram
Parmezaanse kaas – handvol, geraspte

Bereidingswijze:

  1. Snipper de sjalot, snijd de kastanje champignons in kleine stukjes en hak de bieslook en peterselie fijn. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden Celsius.
  2. Fruit de sjalot in 2 eetlepel olijfolie totdat het zacht is op laag vuur en pers de knoflook uit, bak kort mee.
  3. Voeg de kleingesneden kastanje champignons toe en bak het 5 minuten op hoog vuur totdat het donker van kleur is.
  4. Doe de witte wijn erbij en laat deze verdampen. Breng het champignonmengels op smaak met wat zout en peper.
  5. Lek het champignonmengsel uit in een zeef, je moet een vrij droog mengsel hebben. Voeg dan de bieslook en peterselie toe en roer goed door. Laat het mengsel afkoelen.
  6. Klop de slagroom een beetje op (niet stijf kloppen! maar zorg voor een vloeibaarheid van bodylotion). Voeg deze toe aan het kastanje champignonsmengsel. Roer ook het eidooier door het mengsel heen.
  7. Snijd vervolgens de ossenhaas met een scherp mes in 6 gelijke stukken van ongeveer 2 cm dik.
  8. Dep het vlees droog, strooi wat zout en peper op ieder stuk en verdeel de resterende 2 eetlepels olijfolie over de 6 stukken ossenhaas.
  9. Schroei de stukken vlees dicht aan beide kanten in een grote koekenpan (ik heb alleen een kleine koekenpan. Voor ieder stuk ossenhaas duurt het ongeveer 2 minuten per zijde).
  10. Laat de stukken vlees wat afkoelen, schep vervolgens het kastanje mengsel op de stukken vlees.
  11. Bestrooi ieder stuk vlees met geraspte Parmezaanse kaas en zet ze onafgedekt in de oven voor ongeveer 8 minuten of totdat het champignonmengsel van kleur verandert.
  12. Serveer de ossenhaas met wat gebakken aardappelen en salade. “Eigenwijs lekker joh!”

Reacties

2 reacties op “Ossenhaas met Champignons Recept”

  1. Rita avatar
    Rita

    Hè zusje wat ben ik blij dat ik je dit kookboek heb gegeven. Ik heb het geserveerd met pompoen frietjes uit de oven. Heerlijk.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Ha zus! Zal ik uit een ander kookboek iets maken, dat ik van jou heb gekregen? 🙂

Geef een reactie