Paëlla met Kip, Vis en Garnalen Recept

Vorige maand hebben mijn vriendin en ik Barcelona onveilig gemaakt. Wat een mooie stad! Veel te doen en te zien, voor ieder wat wils: mooie architectuur en musea, lekker eten, leuke winkels en boetiekjes, strand en terrasjes. En we hebben zo ontzettend lekker gegeten: tapas, paëlla en ook Koreaans, hahaha!

We zijn achter gekomen dat paëlla van oorsprong geen Catalaans gerecht is (!), maar dat het uit de regio van Valencia komt. De Catalanen hebben een eigen draai gegeven aan de paëlla, wat meer risotto-achtig is (ook lekker). Na mijn vakantie had ik nog steeds trek in paëlla, dus ben ik op zoek gegaan naar een goed recept en ben gaan experimenteren. Ik kreeg zo een voldaan gevoel om dit gerecht zelf te maken, het is echt al het voorbereidende werk en het wachten waard (vooral als die krokante/ “verbrande” bodem van de paëlla lukt)! En het mooiste ervan was, dat ik me even weer waande in Barceloooonaaaaaa!!

Ingrediënten voor Paëlla met Kip, Vis en Garnalen Recept

Een heerlijk rijstgerecht die je aan vakantie doet denken. Maar neem je tijd ervoor, want het duurt even om dit gerecht te maken vanwege de voorbereiding. De kant-en-klare gele rijst is uit gemaksoverweging en omdat ik geen saffraandraadjes in huis had. Maar anders is het een (uitgebreidere) optie om de paëlla met witte rijst te maken en een snufje saffraandraadjes ‘opgelost’ in wat bouillon in het gerecht toe te voegen. Ik heb rundercabanosworst gebruikt, omdat ik allergisch ben voor varkensvleesworsten zoals chorizo dat meestal gebruikt wordt voor paëlla’s.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Voor: 4 tot 6 porties

paprika – 1 rode
ui – 1 rode
tomaten – 3 stuks
garnalen – 9 stuks, grote
visfilet – 200 gram witte
kippenbout – 2 stuks
olie – 5 eetlepels
cabanosworst – 100 gram
knoflook – 3 tenen
rijst – 400 gram gele
water – 500 ml
tuinerwten – 100 gram

Bereidingswijze:

  • Voordat je begint aan de voorbereidingen, ontdooi de tuinerwten, garnalen en visfilet in een kom met water en laat het uitlekken wanneer ze ontdooid zijn. Wanneer je verse vis en garnalen gebruikt, hoef je dit natuurlijk niet te doen.
  • Kook 500 ml water en doe er eventueel een bouillonblokje bij.
  1. Snijd de paprika in lange repen, snipper de rode ui en verwijder de zaaelijsten van de gepelde tomaten.
  2. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal.
  3. De visfilet snijd je in grove stukken en zet je opzij. Was daarna je handen en verwissel van snijplank, omdat je nu met vlees gaat werken.
  4. Hak vervolgens de kippenbouten in 3 à 4 stukken.
  5. Doe wat zout en peper op de stukjes kippenbouten. Met wat olie in de pan, bak je de stukken kippenbouten goudbruin. Draai de kippenbouten na ongeveer 3 minuten om. Laat vervolgens de stukken kip uitlekken op wat keukenpapier en leg opzij.
  6. Bak de ui, parprika, tomaten en cabanosworst 5 minuten in de pan waarin je net de kip hebt gebakken. Voeg eventueel 1 eetlepel extra olie toe.
  7. Pers de knoflook uit.
  8. De gele rijst kan toegevoegd worden, roer goed om.
  9. Doe vervolgens de gebakken stukken kippenbouten bij en schep alle ingrediënten goed om.
  10. Vervolgens schenk je het water (of de bouillon) bij, totdat alle ingrediënten onder staan. Als je geen bouillon gebruikt, breng het gerecht dan op smaak met wat zout en peper. Dek de pan af en laat het geheel garen op laag vuur voor ongeveer 20 minuten.
  11. De tuinerwten, garnalen en visfilet kunnen nu toegevoegd worden. Roer voorzichtig om alles te mengen. Laat het geheel afgedekt op middelhoog vuur sudderen voor ongeveer 10 minuten.
  12. Haal de deksel eraf en laat het nog 5 minuten staan,  zo krijg je een krokante bodem. Niet meer omscheppen!
  13. Zorg ervoor bij het opscheppen dat alle ingrediënten goed (en eerlijk) zijn verdeeld. Knijp voor de extra smaaksensatie wat citroensap over de paëlla. “Buen provecho!”

Reacties

Geef een reactie