Pasta Puttanesca met Tonijn

Simpele Pasta Puttanesca met Tonijn Recept

Meestal heb ik doordeweeks niet altijd veel zin om (lang) in de keuken te staan. Pastagerechten zijn daarom mijn favoriet voor doordeweeks, ze zijn makkelijk en snel te maken en smaken altijd lekker met een goed sausje. Bovendien ben ik dol dol dol dol op dit recept: krachtige maar toch subtiele smaken die elkaar in balans houden. Het pittige van de chilipepers, het zuurtje van de kappertjes en de hartigheid van de ansjovis en olijven. Ik heb voor deze variant van de puttanesca een blikje tonijn (op water) toegevoegd voor de extra eiwitten.

Ingrediënten voor Pasta Puttanesca met Tonijn
Ingrediënten voor Pasta Puttanesca met Tonijn

Extra weetje: Oorsprong van ‘pasta puttanesca’
‘Puttanesca’ betekent ‘hoerenstijl’ in het Italiaans. Een vrije interpretatie van pasta puttanesca zou zijn: slettenpasta. Het is niet zo’n nette naam voor een pastagerecht, dat geef ik toe, maar wel een interessante. Vooral omdat niemand weet wat het échte verhaal is achter de naam van het gerecht. De een beweert dat dit pastagerecht zo heet, omdat er van alles in gaat. Een ander zegt dat het een gerecht dat werd gemaakt voor de hoeren ’tussen de bedrijven’ door. En weer een ander vertelt dat de getrouwde vrouwen dit gerecht voor hun mannen maakte, zodat ze niet naar de hoeren zouden gaan. De oorsprong van dit gerecht blijft vaag, maar de smaakmakers van dit pastagerecht absoluut niet!

Na werk wil ik graag binnen 30 minuten een warme maaltijd op tafel hebben voor mij en Dé. Het fijne aan dit pastarecept is dat je de meeste ingrediënten van te voren kunt inkopen en bewaren in de voorraadkast voor zo’n “ik-wil-niet-lang-in-de-keuken-staan-na-werk-avond” (ideaal toch?!).

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

ui – 1 hele
knoflook – 1 teen
olijfolie – 2 eetlepels
ansjovis – 1 blik
zwarte olijven – 4 eetlepels
kappertjes – 1 eetlepel
chilipeper – 1/4 theelepel
peterselie – handvol
gezeefde tomatensaus – 1 pak
tonijn – 1 blik
linguini – 250 gram

Bereidingswijze:

  1. Kook de linguini in ongeveer 8 minuten al dente en vergeet niet om af en toe te roeren, zodat de pasta niet aan de pan blijft plakken.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook, terwijl de pasta kookt. Bak de ui en de geperste knoflook op laag vuur in wat olijfolie voor ongeveer een minuut.
  3. Voeg de ansjovisfilets, kappertjes, olijven, chilipeper en de gesneden peterselie toe. Roer goed door elkaar. Doe nu de gezeefde tomatensaus bij en laat 5 minuten pruttelen op middenhoog vuur.
  4. Het uitgelekte blikje tonijn mag bij de tomatensaus en vuur mag weer lager. Breng de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.
  5. Giet de pasta af en doe deze bij de puttanesca saus.
  6. Roer het geheel goed door elkaar. Doe eventueel wat pastavocht bij de saus om het wat smeuïger te maken.
  7. Schep de pasta in een diep bord, strooi wat verse peterselie overheen en eventueel wat geraspte pecorino als extra smaakmaker. “Genieten!”
  • Pasta Puttanesca met Tonijn

Reacties

Geef een reactie