Dit is een recept van Dé, die heel erg van pittig eten houdt en graag experimenteert met chilipepers. In dit gerecht heeft hij gedroogde chilipepers gebruikt. Ik zou je aan willen raden om eerst 1/2 theelepeltje te gebruiken en te proeven of je het niet te pittig vindt. Een andere tip die ik mee kan geven, is de zaadjes van een paar chilipepertjes te verwijderen, daar zit alle pittigheid namelijk in. Wat ik lekker vind aan dit gerecht, is dat het ‘zwaar’ lijkt (door de pittigheid) maar eigenlijk is het een lichte en gezonde maaltijd. Oh ja, zorg ervoor dat je een glas melk of bier in de buurt hebt!
Houd er rekening mee dat deze ‘saus’ vrij droog is. Om het gerecht wat smeuiger te maken, meng de pasta met wat van het vocht waarin je het gekookt hebt. En besprenkel goede kwaliteit extra vergine olijfolie over het gerecht. En in plaats van shii take paddestoelen, kun je natuurlijk ook (kastanje) champignons gebruiken. Enne, gebruik gerust wat minder gedroogde chilipeper, want je mond kan in brand staan van deze hoeveelheid!
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
shii take paddestoelen – 200 gram
oesterzwammen – 200 gram
pasta – 500 gram, linguini
sjalot – 2 stuks
knoflook – 3 tenen
chilipeper – 1 theelepel, gedroogde
olijfolie – 4 eetlepels
zout – snufje
peper – snufje
Bereidingswijze:
- Veeg de shii take paddestoelen en oesterzwammen met keukenpapier schoon. En snijd ze in dunne plakjes.
- Kook een ruime hoeveelheid (ongveer 2,5 liter) water voor de pasta en doe de linguini erin. Terwijl de pasta in ongeveer 10 minuten al dente wordt gekookt, kun je met de volgende stap verder.
- Pel de sjalotjes en knoflook. Snipper de sjalotjes, maar laat de tenen knoflook heel.
- Doe de olijfolie in de pan en laat dit warm worden.
- Voeg vervolgens de chilipeper en knoflook toe en bak het op laag vuur.
- Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt. Het is de bedoeling dat de olijfolie de smaak van de ingredienten opneemt.
- Wanneer de knoflook wat zachter is geworden, doe je de gesnipperde sjalotjes bij. Fruit de sjalotjes op laag vuur totdat ze zacht zijn.
- Tot slot voeg je de shii take paddestoelen en oesterzwammen toe. Op middelhoog vuur bak je alles zacht en gaar. Breng op smaak met wat zout en peper. Als de ‘saus’ te pittig is, kun je dit verzachten door meer zout bij het gerecht te doen, maar wees hier verstandig mee anders eet je teveel zout.
- De pasta is nu ook ongeveer klaar. Giet het af, maar houd een beetje kookvocht achter om het gerecht wat smeuiger te maken.
- Schep de saus op de pasta, besprenkel met wat olijfolie. “Pasta piccante”!
Geef een reactie