Chinese Dumplings: Jiao Zi Recept

Toen ik nog thuis woonde, kokkerelden mama en ik heel erg vaak op zaterdag. En dat doen we nog steeds en het voelt altijd als een dagje uit met zijn tweeen. Eerst gaan we samen naar de markt om verse vis, groenten en fruit te kopen. Al slenterend langs alle kraampjes, borrelen de ideeën op voor de kokkerelmiddag. Onderweg naar huis bedenken we wat we nog meer nodig hebben van de toko of supermarkt. Eenmaal thuis aangekomen, gaan we meteen aan de slag en we zijn dan echt een middag zoet samen. Ik vind het maken van Chinese dumplings – ook wel ‘jiao zi’ genoemd – dan ook echt een gezellige bezigheid.

Deze Chinese dumplings worden in het noorden van China dan ook met Oudjaar gegeten. Het is traditie om ‘jiao zi’ op deze avond met elkaar te maken en te eten. Ieder gezin heeft haar eigen recept voor de Chinese dumplings, dit is mijn versie. Creeër je ‘eigen traditie’ en probeer te combineren met andere vleessoorten en groenten.

Ingrediënten voor Chinese Dumplings: Jiao Zi

Dit recept voor Chinese Dumplings is absoluut niet moeilijk en duurt niet lang om te maken, zeker niet met deze short-cuts:

 1. gebruik een hak- of keukenmachine;
 2. gebruik kant-en-klare dumplingvellen, die je kunt kopen bij de Chinese supermarkt – in de diepvries-sectie;
 3. gebruik waterkastanjes in blik als je geen verse kunt vinden of laat deze ingredient helemaal weg. Het geeft echter wel een extra knapperigheid aan de dumplings.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 135 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 25 stuks

dumplingvellen – 1 pak
Voor de vulling
garnalen – 5 stuks, rauwe
kipfilet – 400 gram
waterkastanje – 4 stuks, verse (optioneel)
sjalot – 2 stuks
spitskool – een handvol fijngesneden
lente-ui – 3 stuks
koriander – een handvol
sesamolie – 1 theelepel
sojasaus – 1 theelepel, lichte
zout – 1/2 theelepel

Bereidingswijze:

 1. Haal de dumplingvellen een paar uur vantevoren uit de vriezer en laat het ontdooien op kamertemperatuur. Op een warme dag duurt dit ongeveer een uur, in de winter duurt dit wel 2-3 uur.
 2. Doe de garnalen in een kom met warm water om ze te laten ontdooien (als je verse, rauwe garnalen gebruikt, dan kun je deze handeling uiteraard overslaan).
 3. Pel de garnalen en verwijder eventueel het darmkanaal, door aan de bolle kant van de garnaal klein beetje in te snijden en het darmkanaal eruit te trekken.
 4. Was de kipfilet en laat het uitlekken. Snijd het vervolgens in blokjes van maximaal 3 cm.
 5. Schil de waterkastanjes met een klein mesje en snijd ze door de helft.
 6. Snijd de sjalotjes in grove stukken.
 7. Pel een aantal bladen af van de spitskool. Stapel ze op elkaar, rol ze op en snijd de spitskool fijn.
 8. Snijd de lenteui in stukjes van maximaal 3 cm en doe hetzelfde voor de koriander.
 9. Doe alle ingredienten in de hak- of keukenmachine en hak alles fijn.
 10. Voeg de sesamolie, sojasaus en zout toe, meng alles goed door elkaar met een spatel en de vulling voor de Chinese dumplings (‘jiao zi’) is klaar en is het nu tijd om de dumplings te vullen. (Dit is een goed moment om alvast een liter water te koken)
 11. Leg een dumplingvel op een bord.
 12. Schep 2 theelepels van de vulling en leg op de dumplingvel.
 13. Maak de randen van de dumplingvel een beetje nat met wat water en vouw de randen dicht.
 14. Herhaal stap 11 tot en met 13 totdat alle dumplingvellen gevuld zijn en doe ze allemaal in een pan met kokend water.
 15. Doe het vuur op halfhoog en de dumplings zijn klaar wanneer ze boven komen drijven en wat rimpelig uitzien.
 16. Herhaal deze laatste stap totdat alle dumplings klaar zijn (houd de overige dumplings warm in wat lauwwarm water). Serveer met wat lichte sojasaus. “Man man chi”!

 

Reacties

Geef een reactie