Bolognesesaus Recept

Eén van de klassiekers in de Italiaanse keuken: de bolognesesaus. Ik eet hem het liefst met spaghetti of linguini, omdat ik het heel erg leuk vind om de pasta om mijn vork te ‘krullen’ (ik mocht vroeger nooit met mijn eten spelen….plus, we aten noedels altijd met eetstokjes thuis – ja, mijn moeder ziet lange pastasoorten als ‘noedels’ en eet ze dan ook met eetstokjes -)! Dé eet de saus ook graag met (volkoren) fussili, omdat de saus dan goed in de pasta blijft ‘hangen’. Eigenlijk is deze saus lekker met alle soorten pasta!
Je moet wel echt je tijd nemen om de bolognesesaus te maken en tot zijn recht te laten komen. Het is niet een hup-alles-in-een-pan-doen-roeren-en-klaar-saus. Door de lange bereidingstijd, wordt de saus heel dik (en je hoeft hiervoor geen bindmiddel te gebruiken) en krachtig van smaak. De saus moet minimaal 1,5 uur pruttelen, maar dan heb je ook wat: saus voor spaghetti, macaroni, fussili etc. én je kunt het gebruiken om lasagne te maken. Meestal maak ik bolognesesaus van 1 kg gehakt (verdubbel alle andere ingrediënten) en vries ik de saus in, voor een avond waarop ik geen zin heb om te koken. Ideaal!

Ingrediënten voor Bolognesesaus
Ingrediënten voor Bolognesesaus

Deze bolgonesesaus is helemaal ‘homemade’ en smaakt daarom zoveel beter! Geen zakjes poeder of andere kant-en-klare sauzen. Bijna alle ingrediënten zijn vers, behalve de gezeefde tomatensaus en tomaten in blik. Let hierbij gewoon op dat je blikjes koopt waar geen of weinig suikers, zout of andere toevoegingen in zitten.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 90 minutes
Voor: 4-6 porties

peen – 3 kleine
bleekselderij – 3 stengels
ui – 2 middelgrote
knoflook – 3 tenen
olie – 2 eetlepel
rundergehakt – 500 gram, mager
rode wijn – 1 glas (optioneel)
tomaten – 1 blik
gezeefde tomatensaus – 1 pak
pasta – 500 gram, gedroogde of verse
oregano – 1 eetlepel, gedroogde
zout – snufje
peper – snufje
Parmezaanse kaas – handvol geraspte (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Was eerst de peen en stengels bleekselderij. Schil de peen en verwijder de harde nerven van de bleekselderij. Snijd vervolgens de peen en stengles bleekselderij in kleine blokjes van ongeveer 1/2 – 1 cm.
  2. Pel de uien en de tenen knoflook. Snipper de uien en doe de knoflook alvast in de knoflookpers.
  3. Doe de olie in de pan en fruit eerst de uien glazig op middelhoog vuur. Wanneer de uien glazig zijn, pers je de knoflook uit. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt en zet het vuur desnoods lager.
  4. Doe vervolgens de peen en bleekselderij erbij. Bak totdat de groenten half zacht zijn.
  5. Voeg nu de gehakt bij de groenten en bak het rul.
  6. Na ongeveer 15 minuten heeft het vlees een bruine kleur en dan is het tijd om het glas rode wijn toe te voegen. De wijn geeft de saus een diepere smaak. Laat de saus nu ongeveer 30 minuten pruttelen, totdat alle wijn door het gehakt is opgenomen.
  7. (We zijn nu op de helft qua bereidingstijd) Vervolgens voeg je de blik tomaten, het pakje gezeefde tomatensaus en gedroogde oregano toe. Laat de saus nogmaals pruttelen op laag vuur, voor 30 minuten.
  8. De saus begint nu wat dikker te worden. Breng nu de saus eventueel op smaak met wat zout en peper. Dit is ook het moment om de pasta al dente te koken, omdat de saus nog 15 minuten moet sudderen op zacht vuur.
  9. Giet de pasta af. Schep wat pasta in een diep bord en doe de bolognesesaus erboven op. Maak het gerecht af met wat geraspte Parmezaanse kaas. “Mama mia delizioso”!

Reacties

Geef een reactie