Wanneer Dé niet thuis is met het avondeten, sta ik mezelf soms toe om af te halen, zoals een wokmaaltijdje. Het is zeker niet gezond, omdat er veel potjes, sausjes en smaakversterkers worden gebruikt. Maar ik krijg wel ideeën om die smaken na te bootsen zonder kant-en-klare sauzen. Ik wist dat Dé de afhaalversie niet zou willen eten, dus ben ik zelf gaan experimenteren. En zo is dit recept ook ‘ontstaan’!
Deze zwarte pepersaus is goed in een grotere hoeveelheid te maken en in een weckpotje te bewaren in de koelkast. De saus is goed te gebruiken als een zelfgemaakte woksausje of gewoon opwarmen en over een gegrilde biefstukje gieten. Ik moet alleen nog de juiste hoeveelheden afmeten om een weckpotje te vullen. Dat volgt nog!
Als je de zwarte pepersaus apart wilt maken voor bijvoorbeeld een ander gerecht of als je het apart als lekkere jus wilt serveren, dan kun je ook de onderstaande ingrediënten gebruiken (lichte sojasaus, sesamolie, zwarte peper). Ik zal de hoeveelheden een andere keer afmeten en een blogpost aan wijden. Om de udon een donkerdere kleur te geven, gebruik je meer ketjap asin. Voor de smaak vind ik het niet veel uitmaken overigens. De dominante smaakmaker in dit gerecht is natuurlijk de gemalen zwarte peper. Eventueel kun je de udon vervangen door eiermie, maar dat smaakt gewoon anders. Probeer een keer udon noedels uit als je het in jouw buurt kunt kopen.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 4 tot 6 porties
ui – 1 hele
wortel – 1 hele
Chinese kool – 3 bladeren
zonnebloemolie – 2 eetlepel
zout – snufje
lichte sojasaus – 2 theelepel
water – 2 eetlepels
sesamolie – 1 theelepel
zwarte peper – 3 theelepels
ketjap asin – 1 theelepel
udon noedels – 400 gram
Bereidingswijze:
- Trek 3 bladeren van de Chinese kool af en was deze. Snijd de bladeren horizontaal in fijne stukken. Snipper de ui in halve ringen. Gbruik een dunschiller voor de wortel om fijne slierten te krijgen.
- Fruit de ui in 2 eetlepel zonnebloemolie voor ongeveer een minuut. Voeg de slierten wortel en de gesneden Chinese kool toe.
- Roerbak de groenten op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten en breng op smaak met zout, lichte sojasaus en meng alles goed met 2 eetlepels water voor een minuut. Voeg tot slot de sesamolie en gemalen zwarte peper toe, meng alles voor ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
- De zwarte pepersaus is vermengd met de groenten. Doe de udon noedels nu bij de groenten en trek de udon voorzichtig uit elkaar.
- Schep alles goed om, zodat de udon vocht krijgt (dat maakt het ook zachter). Meng de ketjap asin nu door de noedels om het een diepere kleur en lichte zoute ondertoon te geven. Proef of je vindt dat er voldoende zwarte peper smaak in zit.
- De udon noedels zijn nu klaar om gegeten te worden! Garneer eventueel met wat fijngesneden lente-ui. “Udongelooflijk lekker!”
Extra weetje: Wat zijn udon noedels?
Udon noedels zijn gemaakt van tarwemeel en komt oorspronkelijk uit Japan (maar de Chinese restaurants heeft ze ook ontdekt!). Ze zijn dikker dan andere soorten noedels en wit van kleur, omdat er geen ei in zit. Meestal worden ze gegeten in een soep en heeft een neutrale smaak. Ze zijn ook zeer geschikt om gewokt te worden en op smaak gebracht te worden met lichte/ donkere sojasaus. Udon noedels zijn gedroogd of ‘voorgekookt’ verkrijgbaar. In dit recept wordt het laatste soort gebruikt. Beiden soorten zijn lang houdbaar net als vele andere pasta- en noedelssoorten.
Geef een reactie