Kleine Schelpjespasta met Tonijn en Mozzarella Recept

Laatst wilde ik pasta puttanesca maken en ik dacht dat ik alles in huis had, maar ik had de smaakmaker van het gerecht niet in huis: ansjovis….Ik moest even grommen dat ik het vergeten was op de boodschappenlijst te schrijven. In plaats van een compleet ander gerecht te maken, probeer ik altijd toch eerst te kijken of ik er niet ‘iets creatiefs’ van kan maken. Ik had ook nog eens geen spaghetti in huis, maar cocciolette oftewel kleine schelpjespasta. En dit is het resultaat! Ik vind zelf pasta puttanesca veel lekkerder, vanwege de intense smaakmakers, maar als je daar niet zo van houdt dan zul je dit pastarecept misschien wel waarderen.

Ingrediënten voor Pasta met Tonijn, Olijven en Mozzarella

Extra weetje: ‘Conchiglioni’ betekent schelpen in het Italiaans (schelpjespasta). Het verschil tussen conchiglioni,  conchigliette en cocciolette zit hem in de formaat. Meestal worden conchiglioni gevuld, bijvoorbeeld kaas en spinazie – want ze zijn er groot genoeg voor – en dan overgegoten met een tomatensaus en gebakken in de oven. De kleinere versie, conchigliette of cocciolette, laat zich wat lastiger vullen en wordt dan ook als ‘gewone’ pasta gebruikt.

Dit pastagerecht is een improvisatieversie van de pasta puttanesca. Maar omdat het absoluut niet naar dat gerecht smaakt, is het eigenlijk een ‘wat-heb-ik-in-huis’-pastagerecht! Soms maak ik gewoon iets, omdat ik bepaalde ingrediënten mis of juist wel in huis heb die gebruikt moeten worden. En omdat je bijna niks hoeft te snijden, is dit gerecht echt supersnel klaar!

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

water – 1 liter
schelpjespasta – 300 gram

Voor de pastasaus
ui – 1 hele
olijven – 75 gram, groene
olijfolie – 1 eetlepel
witte wijn – 150 ml
tomaten – 1 blik blokjes
tonijn – 2 kleine blikjes
mozzarella – 250 gram
zout – snufje
peper – snufje
basilicum – 10 blaadjes, verse

Bereidingswijze:

  1. Breng eerst 1 liter water aan de kook. Kook de pasta al dente (beetgaar).
  2. Snipper de ui en snijd ook de olijven in ringen.
  3. Fruit de ui in wat olijfolie zacht en doe de witte wijn bij. Laat dit op laag vuur voor een minuut koken.
  4. Voeg de blokjes tomaat uit blik en laat het warm worden op middelhoog vuur.
  5. Doe de tonijn bij de tomatensaus en roer dit goed door. Verwarm de tonijn op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten.
  6. De in ringen gesneden groene olijven kunnen bij de tomatensaus.
  7. Scheur stukjes mozzarella en doe druk deze in de tomatensaus (houd wat stukjes mozarella apart).
  8. Breng de saus op smaak met wat zout en peper, laat nog een paar minuten koken. Giet ondertussen de pasta af, als deze al dente gekookt is.
  9. Serveer deze tonijn-tomatensaus meteen op de gekookte (conchigliette) pasta en doe nu de apart gehouden stukjes mozzarella erbij. Garneer met de verse basilicumblaadjes. “Basta pasta”!

Reacties

Geef een reactie