Coquilles gebakken in boter

Coquilles Gebakken in Boter Recept

Gisteren was het marktdag bij ons in de buurt. Dé en ik gaan elke zaterdag samen boodschappen doen en struinen de kraampjes af voor wat ‘verwennerijtjes’. We nemen altijd een kijkje bij de viskraam. En gisteren viel ons oog op de coquilles. Ik had nog nooit eerder coquilles gekocht op de markt, dus wist niet zeker of het goed zou vallen (lees: of we voedselvergiftiging zouden oplopen) en ik wist ook niet of ze supervers waren. Dé haalde me over om het te proberen en we kochten 6 stuks. Hij had ze nog nooit gegeten, maar wilde ze wel een keer proberen.
Ik had ze wel vaker gegeten, maar niet eerder klaargemaakt. Ik wist wel op welke manier ze klaar moest maken en hoe; bakken, stomen, grillen, rauw (alleen als ze extreem vers zijn; ik vertrouw dan alleen een goede visboer, zoals Ruud den Haan aan de Oude Dijk of Schmidt Zeevis aan Vasteland en niet de marktproducten). Ik had ze wel vaker gegeten, maar niet eerder klaargemaakt. Het was dus wel spannend toen ze eenmaal uit de pan kwamen en ze smaakten heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar, nu ik weet hoe ik ze moet klaarmaken. Smaakexperiment volgende keer: gebakken met tijmboter of gestoomd met gember??!

Ingrediënten voor Coquilles Gebakken in Boter
Ingrediënten voor Coquilles Gebakken in Boter

Coquilles worden ook wel Sint Jacobsschelpen, kammosselen of kamschelpen genoemd. Het zijn één van de lekkerste ‘hapjes’ uit de zee, vind ik. Ze zijn wat prijzig, maar verwen jezelf eens een keer en probeer dit simpele recept uit. Op de foto heb ik 3 coquilles per persoon geserveerd, omdat we dit met zijn tweeën gingen opsmikkelen!

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Voor: 6 stuks

coquilles – 6 stuks, verse
olijfolie – 1 eetlepel
boter – 50 gram
zout – snufje
peper – snufje

Bereidingswijze:

  1. Spoel de coquilles af onder koud stromend water en leg ze op keukenpapier om te drogen.
  2. Dep de coquilles droog met wat keukenpapier.
  3. Maak ruitjes in de coquilles aan de bovenkant, door het vlees in te snijden. Draai je mes kwartslag en snijd de coquilles in van de andere kant. Let op dat je ze niet te diep insnijdt.
  4. Laat je pan goed heet worden en doe er de olijfolie in.
  5. Voeg vervolgens het klontje boter toe. Dit gaat een beetje sissen en borrelen.
  6. Wanneer de boter stopt met schuimen, kun je de coquilles in de pan doen met de ingesneden ruitjes zijde naar boven.
  7. Doe wat zout en peper op voor de smaak, bak het per kant ongeveer 1,5 tot 2 minuten maximaal.
  8. Draai ze dan om en bak de andere zijde ook maximaal 1,5 tot 2 minuten. Als ze langer bakt, dan worden de coquilles heel erg taai en rubberig. En dat is echt niet lekker!
  9. Haal de coquilles uit de pan, serveer ze op een bedje rucola en wat citroensap. Of je eet ze zonder de garnering! “Kookuilles-ze”!
  • Coquilles gebakken in boter

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie