Onze lekkerste shoarma ervaring was in Israël. Och, och, als ik er al aan denk begin ik te watertanden. In het Midden-Oosten weten ze toch echt hoe je shoarma moet maken, veel beter dan de zogenaamde beste shoarmatent hier in Rotterdam (Jaffa in de Witte de Withstraat). In Israël kun je kiezen tussen shoarma in een pitabroodjes, zoals je dat hier kent, en shoarma in ‘laffa’/’lafah’. Laffa (brood) ziet er uit als een dikke pannenkoek, beetje als de Surinaamse roti maar dan van Irakese oorsprong.
Wat maakt de shoarma in laffa dan zo lekker? Het is denk ik een combinatie van alles, dat de shoarma uit Israël zo lekker maakt. Eerst wordt de laffa besmeerd met hummus, vervolgens doet men het shoarmavlees erop. Het vlees is lekker krokant geroosterd en is vaak een combinatie van kip en kalkoen. Op het vlees doet men nog wat patat, een dressing van tehina en knoflook, rode kool op zuur en wat sambal. Iedere shoarmatent heeft een uitgebreide saladebar met zuurtjes en sauzen, waar je onbeperkt gebruik van mag maken. Misschien is het geheim wel dat je na het eten van een laffa met shoarma helemaal van de wereld bent, waardoor je denkt dat het jouw beste eetervaring ooit is….(food-comatized).
Extra weetje: De Israëlische keuken bestaat eigenlijk niet. Of beter gezegd: het bestaat uit invloeden van de Mediterraanse, Libanese, Irakese, Syrische, Marokkaanse, Turkse en Joodse keuken. Zoveel heerlijke smaken en gerechten, iedereen claimt dat het uit zijn of haar land/ streek komt. Zo heeft iedere familie wel haar eigen combinatie van kruidenmengsel voor bijvoorbeeld shoarma. Daarom zijn er zoveel verschillende recepten te vinden voor één gerecht.
Je kunt voor dit recept zelf de kippenbouten fileren (tel dan 10 minuten extra bij de voorbereidingstijd op) of je vraagt jouw slager om dat voor je te doen. Een goede slager doet dit. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kipfilet gebruiken, al vind ik persoonlijk dat kipfilet minder sappig is. Het shoarmakruidenmengsel is mijn eigen recept, dat je uiteraard aan kunt passen naar het gelang. Shoarmakruidenmix is net als de Indiase garam massala, iedere familie/ streek heeft zijn eigen voorkeur aan een bepaalde mix.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
kippenbout – 2 stuks
Voor de shoarmakruidenmix
gemalen koriander – 2 theelepels
pittige paprikapoeder – 2 theelepels
cayenne – 1 theelepel
kurkuma – 1 theelepel
gemalen komijn – 1 theelepel
kaneelpoeder – 1/2 theelepel
Voor het shoarmavlees bakken
olijfolie – 2 eetlepels
ui – 1 hele
knoflook – 2 tenen
zout – snufje
peper – snufje
pitabroodje – 2 – 4 stuks
Bereidingswijze:
- Doe alle kruiden (gemalen koriander, pittige paprikapoeder, cayenne, kurkuma, gemalen komijn en kaneelpoeder) bij het kippenvlees en meng goed.
- Laat de kruiden in het vlees intrekken en marineer dit voor minimaal 15 minuten.
- Bak de ui en knoflook in de olijfolie, totdat de ui glazig wordt. Blijf goed roeren, zodat de knoflook niet aanbrandt (anders smaakt dit heel erg bitter in het gerecht).
- Voeg het vlees toe en schep goed om, zodat het gemengd wordt met de ui en knoflook.
- Breng het kippenvlees op smaak met wat zout en peper. Na ongeveer 15 minuten is het shoarmavlees klaar.
- Doe het shoarmavlees in een licht geroosterd pitabroodje. Serveer met een frisse salade met citroensap en krokante patatjes uit de oven. “Shoarmakelijk”!
Geef een reactie