Tabbouleh: Bulgur Salade Recept

In Rotterdam aan de Goudsesingel heb je een vegetarisch restaurantje Spirit (naast de biologische supermarkt Groene Passage). Wat nou, geiten-wollen-sokken-eten?! Het is wat mij betreft een trendy en hippe tent! De chef tovert elke dag met verse biologische ingrediënten en het resultaat: lekkerste vegetarische (en ook veganistische) gerechten die je kunt eten in Rotterdam! Geïnspireerd door de variatie van gerechten bij Spirit en uitgedaagd om zonder dierlijke producten te koken, ben ik gaan experimenteren met: bulgur. Ik heb het vaker gegeten, maar eigenlijk nooit gemaakt. Hieronder kun je meer lezen over wat bulgur is.

Ingrediënten voor Bulgur Salade
Ingrediënten voor Bulgur Salade

Extra weetje: Wat is bulgur?
Bulgur is een graansoort, namelijk durum tarwe. Durum is een harde tarwe en de van de gemalen durumtarwe wordt meestal pasta gemaakt. Bulgur (spreek uit als ‘boelgoer’) wordt veel in de Turkse keuken en Midden-Oosten gebruikt in onder andere salades en soepen. Het is een goede vervanger voor aardappelen, rijst, pasta of brood. De textuur is net als dat van tarly en daar smaakt het ook een beetje naar. Het heeft de nootachtige geur van zilvervliesrijst. In het Midden-Oosten wordt het vaak gebruikt in kibbeh/ kubbeh of tabbouleh. Kibbeh is een soort stevige kroket gevuld met gehakt vlees. Tabbouleh is een salade met bulgur gemengd met groenten (zoals komkommer, tomaten) en kruiden (peterselie en mint). Beide gerechten hebben hun oorsprong in Libanon.

In het Midden-Oosten wordt bulgur vaak gebruikt soepen of salades. In dit recept maak ik tabbouleh, een salade met bulgur en groenten (zoals komkommer, tomaten) en kruiden (peterselie en mint). Tabbouleh is oorspronkelijk een Libanees gerecht.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 4 tot 6 porties

water – 200 ml
bulgur – 100 gram
komkommer – 1 hele, rode
paprika – handvol, verse
tomaten – handvol, verse
koriander – handvol, verse
munt – handvol, verse
peterselie – handvol, verse
citroen – sap van halve
sinaasappel – sap van hele

Bereidingswijze:

  1. Kook de bulgur in 200 ml water voor 15 minuten of totdat het beetgaar is. Laat de bulgur in grote mengkom afkoelen.
  2. Snijd de komkommer, paprika en tomaten in kleine stukjes van 0.5 – 1 cm. En hak de koriander, munt en peterselie fijn.
  3. Doe de groenten en gehakte kruiden bij de afgekoelde bulgur en meng goed door elkaar.
  4. Meng de sappen van de halve citroen en halve sinaasappel in een kom en voeg deze als dressing toe aan de bulgursalade. Breng het geheel eventueel op smaak met wat zout en peper of extra citroensap, wat je zelf lekkerder vindt.
  5. De tabbouleh is klaar om zo gegeten worden. Een gezonde lunch of lichte maaltijd voor het sporten. “Een ‘bul’ lekkers bij elkaar!”

Reacties

Geef een reactie