Risotto met Tomaten en Paprika Recept

We gaan af en toe eten bij mijn vriendin Col en haar vriend, waar we altijd kapot worden verwend met lekker eten, gezelligheid en heerlijke gesprekken. Een van die keren had ze een hele lekkere risotto gemaakt die ze op TV had gezien. Dé vond het zo lekker dat hij aan mij vroeg om het ook een keertje te maken. Hij heeft gesmuld! Zowel van deze variant als de gepocheerde gehaktballen variant. Col, bedankt voor het receptidee!

Ingrediënten voor Risotto met Tomaten en Paprika Recept

Voor risotto kun je geen gewone witte rijst gebruiken. Als je geen risotto expert bent, dan is aroboriorijst het beste om mee te koken, deze kun je in Italiaanse delicatessenwinkel kopen of bij een supermarkt met een goed assortiment.  De drie belangrijkste pijlers bij het maken van risotto: erbij blijven, goed kijken naar hoe de rijst reageert op wat je doet en geduld hebben.

Tip: als  je niet genoeg bouillon hebt gemaakt en je hebt meer vocht nodig voor de risotto, gebruik dan witte wijn als vloeistof, net zo makkelijk! Bovendien geeft de witte wijn een extra smaakdimensie aan de risotto.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

groentebouillon – 500 ml
tomaten – 3 hele
paprika – 1 grote, rode
olijfolie – 3 eetlepels
ui – 1 hele
arboriorijst – 200 gram
knoflook – 1 teen
chilipeper – 1 rode
Parmezaanse kaas – 3 eetlepels, geraspte

Bereidingswijze:

 1. Kook 500 ml water en doe er 2 eetlepels (biologische) groentenbouillon bij. Roer goed door.
 2. Vervolgens snijd je de rode paprika en de tomaten in kleine stukjes.
 3. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de chilipeper in stukjes.
 4. Doe wat olijfolie in de pan en fruit de ui zacht op een laag vuur. Wanneer deze zacht is, voeg je de arboriorijst toe en bak je de rijst een half minuutje met de ui.
 5. De knoflook kan nu ook kort meegebakken worden.
  NB: En nu volgen de stappen waarbij je niet meer weg mag lopen en geduld moet hebben, anders mislukt dit gerecht. 
 6. Schenk de groentenbouillon bij de rijst, totdat het net onder staat (dus niet alles in een keer erin schenken) en laat het zachtjes koken op laag vuur. Roer regelmatig. 
 7. Je ziet dat langzaam meer zetmeel vrijkomt van de arboriorijst. 
 8. Wanneer je ziet dat de rijst bijna alle bouillon heeft opgenomen, schenk je er weer wat bij. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is en de rijst al dente is.
 9. Na ongeveer 18 minuten is de rijst al dente en ziet het romiger uit dan in het begin. Doe nu de chilipeper en paprika bij. Meng alle ingrediënten goed door. 
 10. Doe kort daarna de tomaten bij en schep dit ongeveer 3 minuten door de rijst, totdat de tomaten zacht worden.
 11. De Parmezaanse kaas kan bijgevoegd worden, roer alles goed door en breng eventueel het geheel met zout en peper op smaak.
 12. De risotto met tomaten en paprika is klaar om van gesmuld te worden! “Eet smakelijk!”

Reacties

Geef een reactie