Groentelasagne

Groentelasagne Recept

Voordat ik Dé leerde kennen, was ik een Carnivoor met een hoofdletter C dus. Ik was echt een type rijst (was vroeger niet echt gek op aardappelen…..), vlees, groenten. En vooral het vlees moest niet ontbreken, want dat miste ik meteen!
Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd om een vegetarische maaltijd te waarderen en ervan te genieten (lees: het vlees niet te  missen). Ik heb pas echt goed vegetarisch leren koken, toen ik mijn schoonmoeder leerde kennen; zij is namelijk vegetariër. Nu ben ik “part-time carnivoor”, want goed vlees vind ik nog altijd te lekker om te laten staan (sorry dierenliefhebbers!).

Ingrediënten voor Groentelasagne

In dit recept heb ik de groenten in hele kleine blokjes gesneden, zodat de lasagne sneller gaar wordt. Zorg ervoor dat alle lagen goed bedekt zijn met de saus, dat voorkomt droge stukjes lasagnevellen wat niet zo lekker is. Mocht je je afvragen waarom ik zout strooi over de aubergine: het zout zorgt ervoor dat het vocht uit de aubergine wordt onttrokken en het haalt ook de bitterheid weg.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

ui – 1 hele
knoflook – 2 tenen
wortels – 2 stuks (middelgrote)
paprika – 1 rode
courgette – 1 hele
aubergine – 1 hele
Italiaanse kruiden – 3 eetlepel (gedroogde)
gepelde tomaten – 1 blik
water – 250 ml
zout – snufje
peper – snufje
mozzarella – 250 gram (1 pak)
lasagne – 12 vellen

Bereidingswijze:

 • De voorbereidingstijd is inclusief de tijd voor het uitlekken van de aubergines (ongeveer 15 minuten).
 • De kooktijd is inclusief de tijd die je nodig hebt om de saus te maken (ongeveer 20 minuten)
 • Voordat je begint met de groenten te snijden, verwarm de oven voor op 200 °C.
 1. Snipper de ui fijn en hak de 2 tenen knoflook.
 2. Snijd de aubergine na in kleine blokjes.
 3. Doe de blokjes aubergine in een vergiet en strooi er flink wat zout op. Laat de aubergines staan voor 15 min. Snijd ondertussen de andere groenten in kleine blokjes van dezelfde grootte.
 4. Spoel de stukjes aubergines af en knijp het overtollige water uit.
 5. Doe wat olie in de wok en bak de blokjes aubergine ongeveer 3 minuten.
 6. Voeg de andere groenten bij de aubergines, meng goed en bak het geheel in 5 minuten of totdat de groenten zacht zijn. Snijd ondertussen de tomaten uit blik in kleine stukken.
 7. Breng de groenten op smaak met gedroogde Italiaanse kruiden. Bak de kruiden 2 minuutjes mee.
 8. Doe de blokjes tomaten en 250 ml water bij de groenten om de saus te maken. Laat het geheel op zacht vuur voor ongeveer 10 minuten koken.
 9. Breng de saus op smaak met zout en peper (en voeg eventueel meer kruiden toe).
 10. De saus is klaar voor gebruik. Nu ga je de laagjes te ‘bouwen’ in de ovenschaal; schep een laagje saus op de bodem van de ovenschaal.
 11. Bedek de laag saus met lasagnevellen (ongekookt) en stukjes mozzarella. Schep weer daarop bovenop een laag saus. Zorg ervoor dat de lasagnevellen goed bedekt zijn met de saus.
 12. Herhaal stap 10 en 11 totdat je kunt eindigen met een laag saus met mozzarella. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie (dit verkort de kooktijd in de oven) en bak de lasagne af in de voorverwarmde oven voor 40 minuten.
 13. Snijd de lasagne met een scherp mes en gebruik een platte spatel om het mooi op te kunnen scheppen. “Zelfgemaakt, heel lekker”!
 • Groentelasagne

Reacties

Geef een reactie