Aubergines met Rundergehakt

Aubergines met Rundergehakt Recept

Heb je ook zo’n gezellig Paasweekend gehad? Dé en ik hebben genoten van een familie Paaslunch bij ons thuis. Er werd gevraagd wanneer ik weer een recept zou plaatsen op Foodictive. Bij deze. 1 April is wel een mooie datum voor een nieuw recept, vind je niet? En geen zorgen, dit is echt geen 1 april-grap. Als je dit recept volgt, dan krijg je echt aubergines met rundergehakt!

Ingrediënten voor Aubergines met Rundergehakt

Dit gerecht is een afgeleide van een recept van moeder voor gevulde aubergines. Dé bracht me op het idee om de aubergines niet te vullen, maar het gehakt op plakjes aubergines te doen. De plakjes aubergines worden sneller gaar, dan wanneer je het zou vullen. Ik laat de volgende keer het resultaat zien van ‘gewoon’ gevulde aubergines, zodat je het verschil ziet tussen deze 2 recepten.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 6-8 porties

aubergine – 3 stuks (middelgrote)
ui – 1 hele
lente-ui – 2 stuks
rundergehakt – 500 gram
zout – snufje
peper – snufje
ei – 2 stuks
ketjap manis – 2 eetlepels
lichte sojasaus – 2 eetlepels
sesamolie – 1 theelepel
water – 500 ml, koud
maizena – 1 eetlepel

Bereidingswijze:

 1. Om te beginnen snijd je de aubergines in plakken van 1,5 – 2 cm dikte (ongeveer even dik als je duim).
 2. Snipper de ui en snijd de lente-ui in fijne ringen. Doe dit bij het rundergehakt.
 3. Breng het gehakt op smaak met zout en peper.
 4. Voeg een ei bij het gehakt en meng alles ingrediënten goed door elkaar.
 5. Doe wat gehakt op een schijfje aubergine, druk het plat tot aan de rand van de aubergine.
 6. Kluts het andere ei en doe dit in een kom. Smeer wat ei over het gehakt. Dit voorkomt het uit elkaar vallen van het gehakt en blijft het als het ware ‘plakken’ aan de aubergine. Herhaal stap 5 en 6 voor alle plakken aubergine.
 7. Doe wat olie in een koekenpan of wok. Bak de aubergineschijfjes eerst met de vleeszijde omlaag. Draai de aubergineschijfjes na ongeveer 3 minuten om. Herhaal deze stap totdat je alle schijfjes aubergine aan beide zijden hebt gebakken.
 8. Nadat je de aubergines met rundergehakt hebt gebakken aan beide zijden, doe ze in een stoofpan. Voeg 300 ml water bij of totdat alle aubergineschijven onder staan. Breng het geheel aan de kook en voeg ketjap manis, lichte sojasaus en sesamolie toe.
 9. Doe het deksel op de stoofpan en laat de aubergines met gehakt op middelhoog vuur voor 20 minuten zacht worden.
 10. Maak wat bindmiddel aan door maizena op te lossen in 200 ml koud water (gebruik geen warm water, want dan gaat de maizena klonteren) en deze oplossing beetje bij beetje aan het gerecht toe te voegen. Laat het koken en controleer of je de saus de gewenste dikte heeft.
 11. Doe de aubergines met rundergehakt in een diepe schaal en serveer met gestoomde witte rijst. “Mijn moeders recept, versie 2.0”!
 • Aubergines met Rundergehakt

Reacties

Geef een reactie