Mosterdsoep met Gerookte Zalm

Mosterdsoep met Gerookte Zalm Recept

Nog minder dan 2 weken en dan is het alweer Kerst! Het (culinaire) jaar is omgevlogen en ik kijk er naar uit om samen met de familie lekker te kokkerellen en lekker te smullen over een paar weken. Mijn zus en ik maken elkaar elk jaar weer helemaal hyper met nieuwe ideeën en recepten. En we willen net als ieder jaar weer veels te veel maken en uitproberen, maar dit jaar proberen we elkaar een beetje in toom te houden (hahaha). We dachten aan een soep vooraf, rosbief of stoofvlees/-kip met wijn, wat aardappeltjes uit de oven (klassieker), geroosterde groenten (ook klassieker) en als toetje wil mijn zus afsluiten met een lekkere chocoladetaart…..of zal ik ook nog een citroentaart maken? 😉

Al enig idee wat jij gaat maken? Zin om deze soep uit te proberen op je gasten? Met de koude dagen is deze soep wel lekker hoor en de gerookte zalmsnippers maakt het gerecht ook wat feestelijker. Mijn neefje van 2 jaar vindt deze soep ook lekker, maar het is ook wel een smulpaapje hoor! Je kunt een aantal kommen soep apart houden voor de kinderen en aanlengen met wat meer water, zodat ze niet teveel zout binnenkrijgen. Immers, de mosterd, bouillonblok, gerookte zalm en Parmezaanse kaas bevatten al genoeg zout.

Ingrediënten voor Mosterdsoep met Gerookte Zalm

Extra weetje: Gebruik van bouillonblokjes
Ik probeer zoveel mogelijk kant-en-klare bouillon(blokjes) en fond te vermijden in mijn recepten (en andere kant-en-klare producten), vanwege de conserveringsmiddelen, hoeveelheid zout en E-nummer die erin zitten. Soms kan ik het niet vermijden en gebruik ik wel bouillonblokjes (omdat anders het zeer tijdrovend is om allerlei soorten bouillons zelf te maken), maar ik zorg er dan wel voor dat ik biologische bouillonblokjes gebruik en waar zo min mogelijk tot geen E-nummers en andere rotzooi in zitten. Als je tijdbesparende tips hebt voor de vervanging van bouillonblokjes, dan hoor ik het graag!

Het succes van dit recept zit hem deels in de eenvoud: een erg makkelijk te maken soep met gerookte zalmsnippers als luxe ingrediënt, waar je overigens niet zoveel van nodig hebt. De rooksmaak van de zalmsnippers geven al heel veel smaak af. Bovendien is de mosterd ook een goede smaakmaker. Deze soep is zo snel te maken dat je het zelfs kunt beginnen wanneer je gasten gearriveerd zijn en een apertiefje drinken.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 4 tot 6 porties

Parmezaanse kaas – handvol
water – 1,5 liter
visbouillonblokjes – 2 biologische
grove mosterd – 2 eetlepels
crème fraîche – 200 gram
gerookte zalmsnippers – 200 gram
maïzena (optioneel) – 2 eetlepels

Bereidingswijze:

  1. Kook 1,5 liter water in de waterkoker en rasp ondertussen ongeveer een handvol Parmezaanse kaas en leg opzij.
  2. Doe het gekookte water in de soeppan en doe de biologische visbouillonblokjes erbij. Breng aan de kook.
  3. Voeg daarna 2 eetlepels grove mosterd bij en 200 gram crème fraîche.
  4. Roer het geheel met een garde goed door op laag vuur voor ongeveer 5 minuten.
  5. De soep krijgt een lichtere kleur door de crème fraîche. Doe de gerookte zalmsnippers bij en roer goed door.
  6. Vervolgens voeg je de Parmezaanse kaas toe. Roer met een soeplepel goed door en proef of er wat meer mosterd of Parmezaanse kaas bij moet. Je hoeft geen zout te gebruiken!
  7. Om de soep eventueel wat dikker te maken, kun je 2 eetlepels maïzena oplossen in wat koud water. Voeg deze oplossing scheut voor scheut toe aan de soep en blijf roeren totdat je de juiste dikte hebt (wacht totdat de soep borrelt voordat je de scheut maïzena-oplossing weer toevoegt).
  8. Schep de soep op in een diepe kom, zorg ervoor dat je ook wat van de zalmsnippers meeschept. Lekker met geroosterd brood. “Mosterdlijk lekker!”
  • Mosterdsoep met Gerookte Zalm

Reacties

Geef een reactie