Het hele huis ruikt naar Thais eten, alleen al bij de voorbereidingen van dit recept (zeker als je een open keuken hebt). De geurige koriander, de citroengras en de geur- en smaakexplosieve kaffir limoenblaadjes, lekker! Thaise curry behoort toch echt tot één van mijn ’troostgerechten’. Ik krijg echt een warm buikgevoel van en dat komt niet alleen door de pikante groene chilipepers!
Dit Thaise curry gerecht met zelfgemaakte currypasta heeft aan de ene kant een zachtromige smaak door de kokosmelk, maar aan de andere kant heeft ook een uitgesproken smaak door de ’typisch Thaise’ ingrediënten, zoals vissaus, kaffir limoenblaadjes en citroengras. Maar een goede curry, of het Thais, Indiaas of Maleisisch is, moet je leren eten en waarderen.
Dit is een makkelijk eenpansgerecht: alle ingrediënten snijden en hup in de braadpan. Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar potje Thaise currypasta te gebruiken, maar lees wel goed wat er allemaal in zit. Laat potjes met teveel E-nummers en smaakversterkers gewoon staan, zou ik zeggen. Als je de zelfgemaakte Thaise currypasta wilt maken, dan moet je ongeveer 10 minuten extra voorbereidingstijd rekenen.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 4 tot 6 porties
visfilet – 100 gram, witte
tofu – 300 gram (zijden)
bamboescheuten – 50 gram (optioneel)
Thaise currypasta – 4 eetlepels (zelfgemaakte)
kokosmelk – 400 ml
garnalen – 8 stuks (gepelde en schoongemaakte)
aubergine – 50 gram, Thaise (optioneel)
basilicum – handvol, Thaise
Bereidingswijze:
- Snijd de visfilet in stukken van ongeveer 2 cm breed en zet opzij.
- Vervolgens snijd je voorzichtig de zijden tofu in blokjes.
- Open de blik bamboescheuten, laat uitlekken en snijd in dunne luciferstukjes.
- Maak vervolgens zelf de Thaise currypasta (dit duurt minder dan 10 minuten) of gebruik currypasta uit een potje.
- Doe wat olie in de pan en bak de currypasta ongeveer een minuut mee, totdat het van kleur verandert of totdat de pasta zacht is van textuur. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt.
- Voeg de kokosmelk toe en breng het op laag vuur aan de kook.
- Doe nu de garnalen, vis, bamboescheuten en eventueel de Thaise aubergines bij. Laat het geheel op laag vuur 15 minuten pruttelen.
- De tofu kan er nu bij, maar roer dit voorzichtig door de kokossaus anders breekt de tofu. Verwarm het gerecht ongeveer 5 minuten.
- Roer de Thaise basilicum erdoor en laat het nogmaals ongeveer 5 minuten op laag vuur koken. Breng het gerecht eventueel op smaak met wat zout of vissaus.
- Schep het gerecht in een diepe kom en serveer met gestoomd witte rijst. “Eet smakelijk”!
Geef een reactie