SzeChuan Stijl Aubergines

Szechuan Stijl Aubergines Recept

Eén van mijn favoriete groenten: aubergine. Deze groente brengt me terug naar mijn jeugd. Het doet me altijd denken aan hoe mijn moeder aubergines maakt: gevuld met kipgehakt en dan zachtgestoofd op laag vuur. Vroeger toen ik klein was, wilde ik altijd gevulde aubergines eten als ‘verjaardagskost’, zooo lekker! Echte ‘comfort food’, vind ik. Dit recept met de Szechuaanse invloeden had ik voor het eerst in China gegeten, toen ik daar een jaar studeerde. Dé en ik zijn er gek op, omdat dit recept zoet, zuur en pittig is. Ook mijn moeder vindt dit aubergine gerecht heel erg lekker!

In dit recept ga ik voor de voorbereidingstijd ervan uit dat de aubergines niet bestrooid hoeven te worden met zout om de bitterheid te verminderen (zie ‘Extra weetje’).

Ingrediënten voor Szechuan Stijl Aubergines

Extra weetje: Verschillende soorten aubergines
Sommige auberginesoorten kunnen nogal bitter smaken. Je kunt de bitterheid verminderen door de aubergines in plakken van ongeveer 1/2 tot 1 cm te snijden en deze met zout te bestrooien. Leg een zwaar bord op de aubergines en laat het in een vergiet uitlekken. Spoel het zout af na ongeveer 25 minuten. Dep de plakjes aubergine droog en verwerk het verder in jouw gerecht.
De aubergines uit Suriname of het Dominicaans Republiek zijn minder tot niet bitter en je kunt ze kopen in de toko of op de markt. Ze zijn langwerpig van vorm, hebben een lichtpaarse kleur en zijn wat doffer. De aubergines uit Nederland zijn wat ronder aan de onderkant, hebben een donkerpaarse kleur en zijn glimmend. Welke type aubergine je ook kiest, eet aubergines nooit rauw; je kunt er darmklachten van krijgen!

Aubergines zijn heel erg gezond, ze zijn zeer vezelrijk en worden veel in de mediterraanse en Aziatische keuken gebruikt. Heerlijk in stoofpotten of groentenlasagne, hmm! Dit Szechuaanse recept combineert zoet, zuur en pittig met elkaar, wat perfect past bij de aubergine die alle smaken absorbeert. Heel erg lekker met gestoomde witte of zilvervliesrijst.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

aubergine – 3 stuks
ui – 1 hele
knoflook – 3 tenen
lente-ui – 2 stuks
zonnebloemolie – 2 eetlepels
azijn – 1 – 2 eetlepels
water – 200 ml
chilisaus – 2 eetlepels
sojasaus – 1 eetlepel, lichte
mirin – 2 eetlepels
zout – snufje

Voor het binden van de saus
water – 100 ml
maïzena – 1 eetlepel

Bereidingswijze:

  • Houd met extra 25 voorbereidingstijd als je de aubergines met zout wilt bestrooien om de bitterheid uit te krijgen.
  1. Snijd de boven- en onderkant van de aubergines af en snijd ze in de lengte in 4 lange stukken. Vervolgens snijd je ieder kwart in stukken van ongeveer 4 cm (duimlengte).
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes.
  3. Bereid alvast de lenteui als garnering en snijd deze in kleine ringen.
  4. Verhit de olie in een diepe koekenpan of hapjespan, fruit de ui totdat ze glazig zijn en voeg dan de aubergines toe. Bak de aubergines totdat ze rondom van kleur veranderen en zacht worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  5. Bak vervolgens de plakjes knoflook ongeveer een minuut mee. Blus de aubergines nu af met de azijn en voeg ook het water toe.
  6. Wannneer het water begint te koken, breng je het gerecht op smaak met de chilisaus, mirin, sojasaus en zout. Proef of je de combinatie van zoet, zuur en pittig in balans vindt. Laat daarna de aubergines voor  ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen.
  7. Om de saus te binden, kun je maïzena oplossen in koud water. Deze melkachtige vloeistof voeg je beetje voor beetje toe aan het gerecht, totdat de saus de juiste dikte krijgt (en dat bepaal jijzelf).
  8. Tot slot garneer je het gerecht met de lenteui. “Man man qie zi”!
  • SzeChuan Stijl Aubergines

Reacties

Geef een reactie