Dit is een van de vele gerechten die ik graag at als kind: gestoomde eieren. In het Chinees noemen we “gestoomde water eieren”, omdat je water (of bouillon) toevoegt aan de geklutste eieren voordat je ze stoomt. Dit gerecht komt in vele variaties voor, en wordt in elke streek en land anders bereid. Ik maak een variant met shii take paddestoelen en zijden tofu. Andere variaties die lekker zijn om te proberen: met garnalen of vis, vlees of kip of alleen met kruiden zoals koriander of peterselie.
Traditioneel eten Chinezen dit gerecht met gestoomd witte rijst. Maar het is ook erg lekker om de gestoomde eieren te eten met wat gewokte groenten bijvoorbeeld. Er kan weinig mis gaan met dit gerecht en daarom ideaal voor beginnende kok! Je hoeft alleen de eieren gaar te stomen en dan kun je smullen! Je kunt experimenteren met de ingrediënten voor de variatie, maar ook voor de textuur van de eieren. Bijvoorbeeld door meer water of bouillon bij het eiermengsel te doen en de tofu in dit recept weg te laten.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor: 4-6 porties
lente-ui – 1 stuk
shii take paddestoelen – 50 gram
eieren – 4 stuks
tofu – 100 gram, zijden (optioneel)
water – 4 eetlepels
lichte sojasaus – 2 theelepels
zout – snufje
Bereidingswijze:
- Snijd de lente-ui in dunne ringen.
- Veeg de shii take paddestoelen schoon met wat keukenpapier en snijd ze in dunne plakken.
- Roerbak voor 2 minuten de shii take paddestoelen in een eetlepel olie.
- Breek de eieren in een diepe kom en kluts ze los.
- Voeg de zijden tofu toe.
- Meng de zijden tofu en het water goed door de geklutste eieren.
- Breng het eiermengsel op smaak met een snufje zout en 2 eetlepels lichte sojasaus.
- Doe de ringen lente-ui en plakjes shii take paddestoelen bij het eiermengsel. Roer alles goed door elkaar.
- Plaats de kom met het eiermengsel au-bain-marie in een wok. Leg 2 eetstokjes op de wok, zodat de stoom kan ontsnappen (dit zorgt voor een gladdere eiermengsel na het stomen).
- Doe het deksel op de wok en stoom het geheel voor 20 minuten op hoog vuur, totdat het gerecht gestold is in het midden.
- Serveer de gestoomde eieren met gestoomd witte rijst. “Eet smakelijk.”
Geef een reactie