Onder de Aziaten is dit zo’n bekend gerecht, dat het heel veel benamingen heeft. Misschien ken je het als: 粥 (Mandarijn), zhou (Mandarijn pin yin), kanji (Tamil), tjoek (Kantonees, Hakka, Koreaans), okayu (Japans), mo (Hokkien), boeboer (Indonesisch), kanji (Tamil) en in het Engels bekend als congee (spreek uit als: kon jie). Dus je begrijpt dat het moeilijk te bepalen is waar het nou echt vandaan komt.
Hoe je het ook noemt, deze rijstepap wordt meestal gemaakt van witte rijst in een zeer ruime hoeveelheid water, waardoor het zijn papperige textuur krijgt. Soms wordt het ook als een soep met rijst gegeten. Een Aziatische collega van mij vertelde laatst dat haar moeder altijd congee maakte als ze ziek was en ze lust het daardoor nu niet meer. En voor mij is congee juist troosteten, smaakt naar “mama’s knuffels”, hihihi. Eigenlijk is congee erg goed voor als je je niet lekker voelt (eens wat anders dan kippensoep), omdat het zo licht verteerbaar is.
In China heb ik een congee restaurant gegeten (ja, een restaurant! Dat bestaat echt). Zoveel kun je toch niet met dit gerecht variëren, zul je waarschijnlijk denken? Nou, het tegendeel is waar. In dit recept geef ik suggesties voor een aantal basisvariaties, maar in China kun je kiezen uit meer dan 148 soorten congee: van vegetarisch tot geroosterd eend tot de luxere varianten met kreeft of Sint Jacobsschelpen. Ook heb je de zoete varianten met pompoen of zoete aardappels. En dan heb je ook nog de extra smaakmakers, zoals gebakken ui, knoflook, gepekelde groenten, geroosterde pinda’s, sambal etc.
Eigenlijk is congee een Aziatische versie van de pannenkoek; ook deze eet men zowel als ontbijt als avondeten (denk aan kinderfeestjes), zowel dik als dun, zowel zoet als hartig en heeft ook gekke combinaties zoals ‘shoarma pannenkoek’ (bij de Pannekoekenbakker in Tilburg).
Voordat je begint aan dit recept, moet je wel eerst de rijst weken. Bij de voorbereidingstijd moet je dan ongeveer 6 uren bij optellen. Zoals hierboven beschreven kun je van alles bij de congee/ Chinese rijstepap doen voor variatie. In dit recept gebruik ik rauwe pinda’s, kipfilet en gefrituurde broodstengel (ook wel bekend als “you tiao”, te koop bij de Chinese bakkerij. Het wordt vaak gegeten in combinatie met congee, maar ook als snack. De broodstengel is krokant en is licht gezouten.), maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld shii take paddestoelen, witte visfilet, tahoe of groenten (broccoli, peen).
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 40 minuten
Voor: 4 tot 6 porties
rijst – 200 gram
pinda – 100 gram, rauwe (optioneel)
water – 1 liter
gember – 4 cm, vers geraspte
zout – 1 theelepel
kipfilet – 200 gram, blokjes (optioneel)
lente-ui – 2 stuks (optioneel)
broodstengel – 1 stuk, gefrituurde (optioneel)
Extra smaakmakers (optioneel)
witte peper – snufje
shii take paddestoelen – 50 gram
lichte sojasaus – 1 theelepel
tahoe – 100 gram
visfilet – 200 gram
Bereidingswijze:
- De rijst week je minimaal 6 uur vantevoren in wat koud water, olie en zout. Dit zorgt ervoor dat de congee helder blijft tijdens het koken, omdat je de overtollige zetmeel afgenomen is door het weken.
- Kook de pinda’s in een steelpannetje voor ongeveer 15 minuten op mediumhoog vuur met de deksel erop.
- Snijd ondertussen de helft gemberwortel in lange lucifervormige reepjes (julienne) en kook ongeveer 1 liter water.
- Rasp de ander helft van de gemberwortel.
- Giet de rijst na het weken af en doe deze in een diepe soeppan.
- Doe er half liter water bij, voeg de julienne gesneden gember en de gemberrasp toe. Breng aan de kook op mediumhoog vuur. Eenmaal aan de kook, draai je het vuur lager en laat je de rijst voor 20 minuten koken.
- Terwijl de rijst kookt, laat je de pinda’s afschrikken in koud water. Verwijder het velletje van de helft van de pinda’s door tussen je vingers te wrijven. Het velletje geeft een bittere smaak aan de congee.
- Breng de rijstepap op smaak met wat zout.
- Doe de gepelde pinda’s bij de rijstepap.
- Voeg ook de kipfilet toe aan de rijstepap en roer alles goed door elkaar.
- Doe nu weer 500 ml gekookt water bij en laat de rijstepap op laag vuur 20 minuten koken. Bij deze stap moet je wel om de 5 minuten roeren. (Afhankelijk van de dikte dat je zelf lekker vindt, kun je meer of minder water toevoegen bij deze stap, omdat de rijst al gaar is)
- Voor de garnering snijd je de lente-ui in dunne ringen. Bereid eventueel ook de gefrituurde broodstengel door deze in stukjes te snijden of door midden te scheuren.
- Schep de congee in diep bord, garneer met de lente-ui en eventueel andere smaakmakers en “Rijstepappelijk lekker”!
Geef een reactie