Chinese Maïssoep

Chinese Maïssoep Recept

Het seizoen voor verse maïskolven is begonnen. Het weer is wat mooier aan het worden, dan is het heerlijk om de verse maïskolven op de barbecue te gooien. Maar in de avonden koelt het nog redelijk af en dan kan een kom warme  maïssoep er wel in bij mij! Dit recept is ook geschikt voor vegetariërs, als je het ei en de kipstukjes weg laat. Er verandert verder weinig aan de hoeveelheid ingrediënten. Als je wel vis, schaal- en schelpdieren, dan is deze soep ook wel lekker met witvis of krab.

Ingrediënten voor Chinese Maïssoep
Ingrediënten voor Chinese Maïssoep
Ingrediënten voor Chinese Maïssoep - vervolg
Ingrediënten voor Chinese Maïssoep – vervolg

Maïssoep zie je vaak op het menu van Chinese restaurants. Door de maïs heeft het een zoete smaak en de gepocheerde kipstukjes geeft de soep een hartige smaak. Het ei heeft een sierfunctie: het geeft ‘slierten’ aan de soep. (Voor een vegetarische versie van deze soep, laat je de kipstukjes en eventueel het ei weg). Het gaat hierbij om de balans van een aantal simpele ingrediënten.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

maïs – 480 gram
wortels – 2 kleine
ui – 1 hele
bouillon – 1 liter
kipstukjes – 150 gram, gepocheerde
ei – 1 hele

Bereidingswijze:

  • Bereid eerst de gepocheerde kipstukjes voor (dit duurt ongeveer 25 minuten). In de tussentijd kun je aan stap 1 en 2 beginnen.
  • Bewaar de kipbouillon die ontstaat door de gepocheerde kipstukjes als basis voor de soep.
  • Als je vegetariër bent, dan sla je deze voorbereidingstappen over en maak je een liter groentenbouillon aan met bouillonblokjes.
  1. Snipper de ui en snijd de verse maïskorrels van de maïskolven af. Houd je mes dicht tegen de harde kern van de maïskolf aan en beweeg het mes langzaam omlaag. Als je verse maïs wilt gebruiken voor dit recept, dan heb je 2 hele maïskolven nodig. Als je maïs uit blik wilt gebruiken, dan heb je een grote en een kleine blik nodig (300 + 180 gram)
  2. De wortels snijd je brunoise (in klein vierkantjes).
  3. Doe de uien, wortels en maïskorrels bij de bouillon en kook het geheel op laag vuur voor ongeveer 25 minuten.
  4. Pureer daarna de soep grof met een staafmixer. (Als je vegetariër bent, breng bij deze stap de soep op smaak met wat zout en peper. De soep is dan klaar om gegeten te worden!)
  5. Doe de gepocheerde kipstukjes erbij.
  6. Kluts een hele ei in een kom en giet deze al roerend in de soep. Breng de soep eventueel op smaak met wat zout en peper.
  7. Schep in een diepe kom en “Soep smakelijk!”

door

Reacties

Geef een reactie