Broccoli is een van mijn favoriete groenten en ik eet het minstens 2 keer per week. Ik kwam nooit veel verder dan de broccoli te stomen, roerbakken, frituren of in de oven te bakken in groenteschotel. Totdat ik een keer deze soep bij mijn schoonmoeder at. “Oh, dit kun je natuurlijk ook doen met broccoli!”, dom eigenlijk dat ik er zelf niet op was gekomen!
Ik heb haar recept wat aangepast, omdat haar soep te melig vond. Ze gebruikte kruimige aardappelen en dat heb ik veranderd naar vastkokende aardappelen. En ook heb ik de hoeveelheden aangepast naar mijn smaak. Probeer ook eens andere ingrediënten in te doen, zoals gerookte zalmsnippers, blauwaderkaas of kaascroutons. Of voeg andere groenten (prei) of kruiden (bieslook) toe. Wees avontuurlijk en maak je eigen versie!
Een hele gezonde soep, deze broccolisoep. Dat proef je meteen! Het lijkt misschien op een hele saaie soep, maar de chilipeper in dit recept geeft de soep net die ene ‘kick’. Een ander voordeel is dat broccoli heel het jaar door verkrijgbaar in Nederland, dus als je het lekker vindt, kun je er een heel jaar van genieten.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 20 minutes
Voor: 4-6 porties
water – 1 liter
broccoli – 1 grote
ui – 2 uien
knoflook – 3 tenen
aardappel – 2 kleine, vastkokend
chilipeper – 1 rode
olie – 1 eetlepel
groentebouillon – 2 eetlepel
zout – snufje
peper – snufje
Optioneel
crème fraîche – 1 klein bekertje of
room – 1 klein bekertje
Bereidingswijze:
- Begin eerst met alvast 1 liter water te koken in een waterkoker.
- Was de broccoli en snijd de broccoliroosjes los van de stronk. Gooi de stronk niet weg, deze kun je best gebruiken in de soep. Het enige wat je moet doen is het te schillen en stukjes snijden.
- Snipper de uien en pel de teentje knoflook, bewaar alles in een kom tot gebruik.
- Schil vervolgens de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ongeveer 2 cm.
- Smeer je handen in met wat olie om je te beschermen van de olie die vrijkomt van chilipeper. Rol de chilipeper heen en weer, snijd een uiteinde open en klop de zaadjes eruit. (Als je van pittig houdt, laat je een paar zaadjes zitten) De chilipeper moet in kleine reepjes worden gesneden.
- Doe de olie in een ruime soeppan en fruit de ui, knoflook en chilipeper kort.
- Voeg de overige ingrediënten (broccoli, aardappel, groentebouillon) toe en breng alles aan de kook voor voor ongeveer 20 min. of totdat de broccoli en aardappels zacht zijn.
- Doe het vuur uit en pureer de soep met een handblender tot een gladde massa. Kijk uit voor hete spetters, wanneer je dit doet. Als je geen handblender hebt, laat de soep wat afkoelen voordat je het in een normale blender doet. Anders loop je het risico dat de deksel eraf springt door de hitte/ stoom.
- Breng de soep op smaak met klein beetje zout en peper als je dit nodig vindt. (De groentebouillon heeft natuurlijk ook wel wat zout).
- Schep de soep op in een diep bord of in een grote kom en serveer de broccolisoep eventueel met wat room of crème fraîche. “Slurp voorzichtig”!
Geef een reactie