Een paar weken terug had ik gebakken panir gemaakt, maar het was niet zo lekker zonder een sausje. Ik had nogal wat stukjes gebakken panir over en wist niet wat ik ermee moest doen, maar wilde het ook niet weggooien. Er was ook nog eens wat oud brood over en die wilde ik ook niet weggooien. Ach, ik heb maar alles bij elkaar gegooid en toen kwam deze salade tot stand! De lekkere frisse, simpele citroendressing en de geroosterde pijnboompitten maken deze improvisatiesalade helemaal af. Zo zie je maar, uit ‘zuinigheid’ kunnen ook recepten ontstaan.
Extra weetje: Een aantal basisregels voor een frisse, knapperige salade:
– Wanneer je de slablaadjes hebt gewassen, zorg er dan altijd voor dat er geen overtollige water achterblijft op de blaadjes, want dat veroorzaakt de ‘drassigheid’ en krijg je een ‘slappe’ salade. Gebruik een slacentrifuge of vergiet.
– Snijd ijsbergsla niet ver vantevoren, anders krijg je bruine randjes en dat ziet er niet zo smakelijk uit.
– Om te voorkomen dat je de groenten teveel kneust bij het mengen, is het beter om de ingrediënten in lagen op te bouwen, net als bij een lasagne.
– Breng de salade pas vlak voor het serveren op smaak met zout (en peper). Als je te vroeg zout toevoegt aan de groenten, dan geven ze vocht af en wordt de salade ‘drassig’.
– Ook doe je de dressing pas vlak voor het serveren door de salade.
Voor dit recept heb ik gebakken panir gebruikt, waarvoor je 15 minuten extra bereidingstijd moet reserveren. Panir is een goede vleesvervanger, maar je moet het wel goed op smaak brengen.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 5 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
Voor de salade
panir – 16 stukjes, gebakken
brood – 2 sneetjes, bruin
pijnboompitten – 50 gram
ijsbergsla – 1 hele
rode ui – 1 hele
tomaten – 2 stuks
rucola – handvol, verse (optioneel)
Voor de citroendressing
olijfolie – 8 eetlepels, extra vergine
citroen – sap van een halve
peper – snufje
zout – snufje
Bereidingswijze:
- Maak eerst de gebakken panir in een koekenpan met wat olie. En leg opzij.
- Was de slablaadjes (en eventueel de rucola) en laat het goed uitlekken in een vergiet of gebruik een slacentrifuge (zie let-op-box).
- Stapel de slablaadjes op elkaar, snijd ze in dunne reepjes en doe ze in een slakom.
- Snijd de ui in dunne ringen en doe ze in de slakom.
- Snijd daarna de tomaten in dunne plakjes en doe ze in de slakom.
- Rooster in een koekenpan, zonder olie, de pijnboompitten op middelhoog vuur. Schud de pan af en toe om aanbranden te voorkomen. Voeg ze toe in de slakom. Meng alle groenten goed door elkaar met je handen of met slabestek, zorg ervoor dat je de slablaadjes niet teveel kneust.
- Doe nu 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en maak de croutons van het bruin brood. Scheur de sneetjes brood en bak ze in de olie totdat ze krokant zijn. (Je kunt ervoor kiezen om nette croutonblokjes te snijden, dit oogt mooier op het bord). Laat de croutons uitlekken op wat keukenpapier.
- Maak nu de citroendressing: meng de olijfolie en citroensap goed door en breng op smaak met wat zout en peper.
- Schep wat van de salade op een bord, sprenkel wat van de citroendressing overheen, doe de croutons er door en serveer de salade met de gebakken panir. Doe wat zout en peper over het geheel en geniet van de “Niet-weg-te-gooien-salade”!
Geef een reactie