Romige Aardappelpuree Recept

Ik ken mensen die aardappelpuree uit een pakje eten. Het is poeder dat je moet mengen met water of melk. Ik probeer geen oordeel te vellen hierover, maar ik kan het echt niet laten: hoe kun je dat lekker vinden??! Toen ik – lang, lang geleden – student was, had ik een aardappelschotel gemaakt met puree uit een pakje omdat ik te lui was om zelf puree te maken. Gossiemikkemus, wat was dat ranzig zeg!
Omdat ik dacht dat zelf aardappelpuree maken altijd veel werk was, maakte ik het nooit en ik wilde nooit meer aan de  puree uit een pakje wagen. Ik vind stampot en hutspot bijvoorbeeld superlekker, alleen maak ik het nooit vanwege tijdsgebrek. Eigenlijk is dat laatste echt onzin. Aardappelpuree maken duurt helemaal niet lang! En zelfgemaakt is toch echt vele malen lekkerder dan uit een pakje. Er zullen mensen zijn die dit durfen (en willen) betwisten, dat mag. Iedereen heeft andere smaakvoorkeuren. Toch wil ik deze mensen ‘uitdagen’ om dit recept te maken, je proeft toch misschien het verschil!

Ingrediënten voor Romige Aardappelpuree

De naam van het recept doet vermoeden dat het een calorierijk recept is. Het valt reuze mee. De romigheid komt niet zozeer van de boter en melk die je gebruikt, maar van de kruimigheid van de aardappels. De truc is om de aardappels eerst heel erg goed fijn te stampen, voordat je de boter en melk toevoegt. Want als je eenmaal de boter en melk toegevoegd hebt, dan is het moeilijk om eventuele klontjes aardappel verder fijn te stampen. De knoflook is optioneel, al vind ik dat het een extra smaakdimensie geeft aan de aardappelpuree.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor: 4 tot 6 porties

aardappel – 1 kg, kruimige
boter – 50 gram
knoflook – 2 tenen
melk – 200 ml
zout – snufje

Bereidingswijze:

 1. Pel de knoflook en verwarm deze met de melk en boter in een kleine steelpan. Zorg ervoor dat de melk  warm wordt en niet kookt. Haal de steelpan van het vuur en zet opzij.
 2. Kook 2 liter water in de waterkoker en doe dit in een grote pan. Schil ondertussen de aardappels. Snijd de aardappels in kleine blokjes. Dit zorgt ervoor dat de kooktijd korter is, omdat de aardappels sneller gaar worden.
 3. Kook de stukjes aardappel gaar in het kokend water, dit duurt ongeveer 15 minuten.
 4. Prik met een vork in een aardappel om te checken of het gaar is. De aardappel is gaar wanneer het zacht is. Giet de aardappels af en stamp ze helemaal fijn.
 5. Maak de melk weer warm en gooi de teentjes knoflook weg. Doe de verwarmde melk met boter bij de gestampte aardappels en spatel het geheel goed door. Breng op smaak met een snufje zout.
 6. Schep de aardappelpuree op een bord en geniet van deze zelfgemaakte versie! “Puree smakelijk!”

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

4 reacties op “Romige Aardappelpuree Recept”

 1. Han van Leeuwen avatar

  Een buitengewoon leuke site. Je schrijft dat je geen stukjes aardappel wil in je puree. Dat is simpel te voorkomen door de gestampte aardappels met een pollepel door een bolzeef te wrijven, dat maakt je puree als een zalfje.
  Han van Leeuwen

  1. Foodictive avatar
   Foodictive

   Han, een supergladde aardappelpuree vind ik hemels lekker, yuuum! Dank voor je tip!

   1. Han van Leeuwen avatar

    Geen dank graag gedaan, het kan soms ook erg lekker zijn om enkele druppels citroensap aan de puree toe te voegen. De puree wordt dan wat frisser. Deze tip kreeg ik zestien jaar geleden tijdens mijn eerste kookles voor “vijtig plussers” van een beroeps kok. Wij leerden toen stamppot van rauwe andijvie met krokante speklapjes maken. Sinds dien sta ik elk avond met mijn vrouw samen in de keuken te koken

    Han van Leeuwen

    1. Foodictive avatar
     Foodictive

     Wauw, dat is gaaf dat je deze tip hebt onthouden en dat de kooklessen jou hebben geinspireerd! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeen, technieken en tips. Ik ga eens kijken voor kooklessen, wie weet wat het opbrengt… 🙂

Geef een reactie