Van huis uit heb ik altijd hele vissen gegeten, met kop en staart nog eraan. Mijn moeder maakte dan bouillon van de visgraten, optimaal gebruik van de vis! Maar je kunt natuurlijk ook voor kiezen om deze af te laten snijden. In mijn vriendenkring is niet iedereen ‘gecharmeerd’ van een hele vis op een bord te zien, dus ik kan me goed voorstellen dat je het niks vindt om een ‘starende vis’ te eten hoor! Heel veel mensen vinden het ‘eng’ om een hele vis te bereiden en met dit recept wordt het juist makkelijk. Het is een makkelijk recept om te maken, maar misschien ietsje lastiger om het te eten. Ik prik gewoon met mijn vork in de vis, totdat ik de graat voel en dan ‘pulk’ ik de visfilet er van af. De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker.

Tips om verse vis te kopen:
– Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol. Als het rare verkleurde plekken heeft, dan is de vis niet vers.
– Ruik de vis: verse vis ruikt naar de zee (ziltig) en stinkt niet. Als de vis een onaangename geur heeft, dan is de vis niet vers.
– Beijk de kieuwen van de vis: verse vis heeft rood/roze kieuwen. Als de kieuwen een doffe kleur hebben, dan is de vis niet vers.
Vraag aan de visspecialist of de visverkoper op de markt om de vis schoon te maken en te ontschubben, zodat je dat thuis niet zelf hoeft te doen. Het is misschien even wennen om vis met graat te eten, maar een dorade is een goed vissoort om daarmee te beginnen. Je kunt als het ware de visfilet er van ‘af pulken’. Ik heb voor dit recept een dorade gemaakt van ongeveer 400 gram. Probeer ook een keer de geroosterde zalmforel met zongedroogde tomaten te maken!
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
dorade – 1 verse, hele
rozemarijn – 6 takken
oregano – 4 takken
tijm – 6 takken
ui – 1 hele
limoen – 1 hele in schijfjes
zout – snufje
peper – snufje
olijfolie – 2 eetlepels
Bereidingswijze:
- Warm de oven voor op 180 graden °C.
- Leg de braadslede met rooster alvast klaar voor gebruik.
- Kerf de vis in aan beide kanten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Breng de buikholte op smaak met wat zout.
- Strooi of smeer ook wat zout aan de buitenkant van de vis (ook aan beide kanten).
- Breng de buitenkant van de vis op smaak met wat zwarte peper.
- Snijd de ui in ringen en doe deze samen met de helft van alle kruidentakken in de buikholte van de vis. Door de kruiden in de buikholte te doen, krijgt de vis een intensere smaak.
- De ander helft leg je op een rooster met wat schijfjes limoen.
- Leg de vis op het rooster met de kruiden en limoen. Stop de andere helft van de kruiden in de buikholte.
- Giet de olijfolie over de hele vis. En doe de braadslede in de voorverwarmde oven van 180 graden °C. Bak de vis voor 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.
- Serveer de vis met een verse salade. “Vis smakelijk!”
Geef een reactie