Chocolade Notentaart Recept

Als je net begonnen bent met bakken (ben zelf ook een beginnner), zijn taarten zoals deze of de amandel mandarijnen taart ideaal om te maken. Geen zorgen over het wel of niet goed rijzen, geen zorgen over het wel of niet gaar zijn van het deeg in het midden en vooral geen zorgen of het lekker is!
De truc bij het maken van deze chocolade notentaart is goede voorbereiding. Weeg alles van te voren af, leg de benodigde mengkommen klaar en zorg voor de juiste keukengereedschappen: hakmolen, (elektrische) garde en een siliconen spatel – geloof me, erg handig met plakkerige/ vloeibare taartmengsels. In de stap-voor-stap foto’s zie je hoe je deze taart kunt maken. Een perfect nagerecht voor doordeweeks, in het weekend, een verjaardag en natuurlijk Kerst binnenkort!

Ingrediënten voor Chocolade Notentaart
Ingrediënten voor Chocolade Notentaart

Voordat je begint met dit recept, moet je voor een aantal dingen zorgen om snel en efficient te kunnen werken:
– springvorm, hakmachine en garde klaar leggen
– boter (afwegen) en eieren op kamertemperatuur laten komen
– suiker afwegen
– kommen klaarleggen om eidooiers en eiwit te scheiden
– 3 grote mengkommen klaarleggen voor het chocolade-notenmengsel, eidooier-botermengsel en eiwit

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd: 60 minuten
Voor: 8 stuks

Voor de springvorm
roomboter – 10 gram
bloem – 2 eetlepels

Voor de chocolade notentaart
amandelen – 150 gram, blanke
walnoten – 150 gram
pure chocolade – 300 gram (70% cacao)
cacaopoeder – 1 theelepel
roomboter – 250 gram
suiker – 100 gram
ei – 6 stuks

Bereidingswijze:

  1. Warm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Bekleed de springvorm met bakpapier. 
  3. Smeer de randen van de springvorm in met wat boter en strooi wat bloem over de boter heen. De bloem blijft plakken aan de boter en dit voorkomt het vastkleven van de taart aan de springvorm.
  4. Splits de eieren in eidooiers en eiwit. Leg zowel eidooiers als eiwit apart weg.
  5. Hak (in delen) de walnoten en amandelen fijn in de keuken- of hakmachine. Leg de gemalen noten in een mengkom weg.
  6. Breek de pure chocolade in grove stukken. 
  7. Doe ze in de hakmachine samen met de cacaopoeder en hak alles fijn in de hakmachine. 
  8. Voeg dit chocolademengsel toe bij de gemalen noten, meng het geheel en leg de mengkom opzij.
  9. Doe de suiker en de boter in een tweede mengkom en klop ze samen tot een mooi lichtgele massa.
  10. Voeg de eidooiers een voor een toe aan dit suiker-botermengsel en klop het goed door. De kleur van het suiker-botermengsel verandert nu van een lichtgele kleur naar een fel gele kleur.
  11. Meng dit gele suiker-boter-ei-mengsel met het chocolade-notenmengsel.
  12. Maak de garde schoon en klop het eiwit op. 
  13. Wanneer je pieken van het eiwit kunt maken dat blijft staan, kun je doorgaan naar de volgende stap.
  14. Doe het opgeklopte eiwit bij het chocolade-notenmengsel en spatel het goed door.
  15. Doe het chocolade-notenmengsel nu in de springvorm. 
  16. Spreid het mengsel met een spatel goed uit.
  17. Doe de taart voor 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  18. Haal de taart na een uur uit de oven en test of het gaar is. Duw een cocktailprikker in het midden van de taart en als het prikkertje droog eruit komt, is de taart gaar.
  19. Verwijder voorzichtig de springvorm en laat de chocolade notentaart in ongeveer 15 minuten afkoelen.
  20. Snijd een punt van de heerlijke chocolade notentaart, eet het zo op of serveer het met een bolletje vanille ijs of een toefje versgeklopte slagroom. “Toet smakelijk!”

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie