Het is bijna een maand geleden sinds mijn laatste recept! Ik heb een ontzettend drukke maand gehad, vol (werk)afspraken en (werk)feestjes. Ik had jammer genoeg geen tijd om nieuwe recepten te fotograferen en te uploaden, maar ik heb deze maand veel lekkere dingen gegeten!
Na een eetfestijn zoals in deze maand (lees: pepernoten, taaitaai poppen, chocolade, vlees, vlees en vlees, gebakken aardappels, desserts en teveel borrelhapjes), heb ik echt de behoefte om een aantal dagen vegetarisch te eten om mijn maag te laten ‘rusten’. Wacht net als ik niet met het nieuwe jaar, maar begin je voornemen nu en maak dit gezonde groentensaus recept met couscous!
Namens Dé en mij, alvast een hele goede jaarwisseling en tot in 2013 met nieuwe recepten op Foodictive!
Varieer met de soorten groenten in dit recept. Ik heb wat stevigere groenten en zachtere groentensoorten gebruikt, omdat ik het lekker vind om verschillende texturen te proeven. Ook geven de paprika en peen een zoete smaak af aan de groentensaus. De specerijen geven een Arabisch tintje aan dit recept, speel hier eens mee!
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor: 4 tot 6 porties
ui – 1 hele
knoflook – 2 tenen
aardappel – 2 stuks
koolrabi – 1 hele
peen – 2 stuks
courgette – 1 hele
tomaten – 3 stuks
paprika – 1 rode
spitskool – 4 bladeren
olie – 2 eetlepels
kurkuma – 1 theelepel
gemalen komijn – 1/2 theelepel
gemalen koriander – 2 theelepel
milde paprikapoeder – 1 theelepel
paprikapoeder pikant – 2 theelepel
water – 400 ml
bouillonpoeder – 1 eetlepel
peterselie – handvol, verse
koriander – handvol, verse
Bereidingswijze:
- Snijd de ui in grove stukken.
- Pel de tenen knoflook en halveer ze.
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken.
- Schil de koolrabi en snijd in blokjes.
- Ook de peen schil je en snijd je in grove stukken.
- De courgette hoef je niet te schillen, maar snijd deze wel in grove stukken.
- Snijd de tomaten in kwarten.
- Snijd de paprika in grove stukken.
- Leg een aantal koolbladeren op elkaar en snijd ze in brede repen.
- Doe de olie in een braadpan en fruit de ui ongeveer een minuut of totdat ze glazig zijn. Voeg de tenen knoflook en de specerijen toe, bak kort mee totdat de kruiden geurig worden. Maar let op dat ze niet aanbranden, want dat geeft een bittere smaak!
- Vervolgens voeg je 3 theelepels water toe om het bakproces van de specerijen te stoppen.
- De ‘harde groenten’, zoals de peen, koolrabi en aardappels kunnen door het specerijenmengsel geschept worden en bak ongeveer een minuut mee.
- De courgette kan erbij, samen met 400 ml water.
- De paprika en tomaten kunnen erbij, roer goed om.
- Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur stoven, terwijl je de couscous welt.
- Vervolgens kan de groentensaus op smaak worden gebracht met bouillonpoeder en zwarte peper. Ook kan de spitskool toegevoegd worden. Laat het geheel afgedekt nog 5 minuten stoven.
- Maak de groetensaus af door fijngehakte peterselie en koriander toe te voegen. Schep goed om.
- Serveer de groentensaus met couscous en “Geniet van ervan”!
Geef een reactie