Ondanks dat ik weet dat gefrituurd eten heel erg slecht kan zijn voor je gezondheid, ben ik er gek op! Het geluid van de knapperigheid, de smaak van vettigheid, oh…zo slecht en lekker! Ik eet het niet vaak en ik frituur zelden iets in de keuken en dit is dan ook een van de weinige keren.

Bij frituren moet je op een aantal dingen letten:
- Gebruik oliën die tegen hoge temperaturen kan, zoals: zonnebloemolie, arachideolie, slaolie. Olijfolie is minder geschikt voor frituren, omdat het niet tegen hoge temperaturen kan.
- Zorg ervoor dat de olie goed op temperatuur is. Doe een stukje brood in de olie, als de olie borrelt dan is de temperatuur goed om te frituren.
- Voorkom dat de olie te heet wordt en gaat walmen. De ingrediënt die je gaat frituren wordt dan niet gelijkmatig gaar en zal aanbranden.
- Wanneer de olie te heet is, kun je koude olie aan toevoegen om de temperatuur omlaag te krijgen.
- Zorg ervoor dat je niet teveel tegelijkertijd frituurt; de temperatuur van de olie daalt dan te snel, waardoor je de ingrediënt niet meer knapperig zal zijn.
- Frituur het gerecht niet ver van te voren, anders verliest het gerecht haar knapperigheid wat juist zo lekker is bij gefrituurde gerechten. Het beste is om het gerecht kort na het frituren te serveren.
- Tot slot: blijf er altijd bij, wanneer je iets frituurt!
Voor dit recept heb ik verse calamares gebruikt. Spoel en droog de calamaris goed af voor gebruik. Je kunt eindeloos variëren met de specerijen voor het beslag, waardoor je iedere keer weer ander soort gefrituurde inktvisringen krijgt. Probeer ook eens kerriepoeder en komijn voor een Indiaas smaakje of vijfkruidenpoeder voor een Oosterse.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
oem – 20 gram
cayenne – 1 theelepel
paprikapoeder – 1,5 theelepels, (gerookte)
zout – snufje
calamares – 500 gram, verse
ei – 1 hele
water – 50 ml
olie – 1/2 cm (voor frituren)
Voor de knoflookmayonaise
mayonaise – 2 eetlepels
citroen – sap van 1/2
knoflook – 1 teen
Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een diepe schaal of kom om het beslag voor de calamares te maken.
- Breng de bloem op smaak door de gerookte paprikapoeder, cayenne en zout bij te doen. Meng dit goed door elkaar.
- Kluts een hele ei door de op smaak gebrachte bloem. Het beslag wordt een dikke massa.
- Voeg het water toe en klop het mengsel goed door om een smeuïg beslag te krijgen. Zorg ervoor dat er geen klontjes zijn in het beslag.
- Doe de calamaresringen bij het beslag en zorg dat alles goed onder het beslag zit.
- Verwarm de olie. Je kunt de temperatuur van de olie testen door eerst één inktvisring in te doen, als de olie gaat borrelen, dan is de temperatuur goed om te frituren.
- Frituur de inktvisringen ongeveer 1 minuut per zijde en laat ze goed uitlekken op wat keukenpapier. Let op, dat je niet teveel calamarisringen tegelijkertijd frituurt; ze kunnen aan elkaar gaan plakken en de temperatuur van de olie koelt dan te snel af.
- Maak nu de knoflookmayonaise: doe de mayonaise in een kom. Pers het teentje knoflook uit, pers een halve citroen uit en meng dit met de mayonaise.
- Serveer de gefrituurde calamares op een bord met wat slablaadjes en vergeet de knoflookmayonaise niet! “Lord of the calamaresRings lekker”!
Geef een reactie