Gefrituurde Calamares Recept

Ondanks dat ik weet dat gefrituurd eten heel erg slecht kan zijn voor je gezondheid, ben ik er gek op! Het geluid van de knapperigheid, de smaak van vettigheid, oh…zo slecht en lekker! Ik eet het niet vaak en ik frituur zelden iets in de keuken en dit is dan ook een van de weinige keren.

Ingrediënten voor Gefrituurde Calamaris
Ingrediënten voor Gefrituurde Calamaris

Bij frituren moet je op een aantal dingen letten:

  • Gebruik oliën die tegen hoge temperaturen kan, zoals: zonnebloemolie, arachideolie, slaolie. Olijfolie is minder geschikt voor frituren, omdat het niet tegen hoge temperaturen kan.
  • Zorg ervoor dat de olie goed op temperatuur is. Doe een stukje brood in de olie, als de olie borrelt dan is de temperatuur goed om te frituren.
  • Voorkom dat de olie te heet wordt en gaat walmen. De ingrediënt die je gaat frituren wordt dan niet gelijkmatig gaar en zal aanbranden.
  • Wanneer de olie te heet is, kun je koude olie aan toevoegen om de temperatuur omlaag te krijgen.
  • Zorg ervoor dat je niet teveel tegelijkertijd frituurt; de temperatuur van de olie daalt dan te snel, waardoor je de ingrediënt niet meer knapperig zal zijn.
  • Frituur het gerecht niet ver van te voren, anders verliest het gerecht haar knapperigheid wat juist zo lekker is bij gefrituurde gerechten. Het beste is om het gerecht kort na het frituren te serveren.
  • Tot slot: blijf er altijd bij, wanneer je iets frituurt!

Voor dit recept heb ik verse calamares gebruikt. Spoel en droog de calamaris goed af voor gebruik. Je kunt eindeloos variëren met de specerijen voor het beslag, waardoor je iedere keer weer ander soort gefrituurde inktvisringen krijgt. Probeer ook eens kerriepoeder en komijn voor een Indiaas smaakje of vijfkruidenpoeder voor een Oosterse.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

oem – 20 gram
cayenne – 1 theelepel
paprikapoeder – 1,5 theelepels, (gerookte)
zout – snufje
calamares – 500 gram, verse
ei – 1 hele
water – 50 ml
olie – 1/2 cm (voor frituren)
Voor de knoflookmayonaise
mayonaise – 2 eetlepels
citroen – sap van 1/2
knoflook – 1 teen

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem in een diepe schaal of kom om het beslag voor de calamares te maken.
  2. Breng de bloem op smaak door de gerookte paprikapoeder, cayenne en zout bij te doen. Meng dit goed door elkaar.
  3. Kluts een hele ei door de op smaak gebrachte bloem. Het beslag wordt een dikke massa.
  4. Voeg het water toe en klop het mengsel goed door om een smeuïg beslag te krijgen. Zorg ervoor dat er geen klontjes zijn in het beslag.
  5. Doe de calamaresringen bij het beslag en zorg dat alles goed onder het beslag zit.
  6. Verwarm de olie. Je kunt de temperatuur van de olie testen door eerst één inktvisring in te doen, als de olie gaat borrelen, dan is de temperatuur goed om te frituren. 
  7. Frituur de inktvisringen ongeveer 1 minuut per zijde en laat ze goed uitlekken op wat keukenpapier. Let op, dat je niet teveel calamarisringen tegelijkertijd frituurt; ze kunnen aan elkaar gaan plakken en de temperatuur van de olie koelt dan te snel af.
  8. Maak nu de knoflookmayonaise: doe de mayonaise in een kom. Pers het teentje knoflook uit, pers een halve citroen uit en meng dit met de mayonaise.
  9. Serveer de gefrituurde calamares op een bord met wat slablaadjes en vergeet de knoflookmayonaise niet! “Lord of the calamaresRings lekker”!

Reacties

4 reacties op “Gefrituurde Calamares Recept”

  1. Joke Hoogland avatar
    Joke Hoogland

    Bij het frituren in frituurpan blijven de ringetjes Aan het mandje plakken

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Joke, dit is een lastige om te oordelen waar het precies aan ligt. Maar ik kan een poging wagen en een aantal tips geven.
      1. Had je het frituurvet of de olie goed genoeg verhit (170-180 graden Celsius)?
      > Als je het vet of de olie niet heet genoeg is, dan wordt het beslag niet goed krokant gefrituurd. De calamaris wordt dan niet alleen zompig en vet, maar kan ook blijven plakken aan je frituurmandje of pan.
      2. Had je de calamarisringen met beslag eerst in het mandje gedaan en toen het mandje in het frituurvet of olie gedaan?
      > Doordat het beslag ‘nat’ is, blijft plakken aan het frituurmandje. Laat eerst het frituurmandje in het vet of de olie zakken en leg daarna voorzichtig de calamarisringen een voor een in het frituurvet. Pas op opspattend vet/ olie, doe eventueel ovenwanten aan of gebruik een vork.

      Als de bovenstaande tips niet werken, laat het weten. Ik denk graag met je mee! Groeten, San.

  2. Herman de Vries avatar
    Herman de Vries

    klopt die 50ml water wel? Lijkt me een beetje weinig om een beslag te maken.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Herman,
      dank voor je vraag. Ik heb het recept nogmaals nagelopen en ik heb een typefout gemaakt bij de hoeveelheid bloem! Het moet 20 gram bloem zijn ipv 200 gram. Bij 20 gram is 50 ml water en een ei voldoende om het beslag te maken. Het beslag moet niet te dik of te dun zijn, kijk maar naar de foto voor een indicatie. Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben en dat het je nu lukt om dit recept te maken. Laat me weten als je nog tegen iets aanloopt. Groeten, San.

Geef een reactie