Courgette Pannenkoekjes Recept

Courgette Pannenkoekjes Recept

Een vegetarische snack, daar had ik zin in afgelopen weekend. Vooral omdat het zo regende wilde ik iets warm en hartig maken. We hadden nog wat courgettes in de koelkast liggen, maar hadden geen zin in soep. Ik heb in mijn kookboeken gebladerd om wat inspiratie op te doen en voila; dit recept is van Bill Granger. Ik heb hem ietsje aangepast, door er meer feta (en minder zout), peterselie en munt in te doen. Ook heb ik de hoeveelheid lente-ui verminderd. Varieer de hoeveelheden of ingrediënten naar je eigen smaak, dat kan heel makkelijk met dit recept. Want zeg nou zelf, wie maakt normale pannenkoeken op dezelfde manier?!

Het woord ‘pannenkoeken’ is in dit recept een beetje misleidend, omdat je de courgette pannenkoekjes in een klein laagje olie moet frituren. In het Engels heb je daar een mooie term voor, namelijk ‘shallow frying’. En ik kon het woord ‘patties’ ook niet echt goed vertalen naar het Nederlands, vandaar mijn interpretatie: pannenkoekjes!

Ingrediënten voor Courgette Pannenkoekjes

Dit is zo’n lekkere snack, die je zowel warm als koud kunt eten. Het meeste werk zit in het raspen en het uit laten lekken van de courgetterasp (in de voorbereidingstijd heb ik rekening gehouden met 20 minuten uit laten lekken). Je kunt de courgette pannenkoekjes ook als een voorgerecht serveren, echt smullen! Een variatietip: gebruik parmezaanse kaas of pittige oude kaas in plaats van feta.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 35 minutes
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 20 stuks

courgette – 500 gram
lente-ui – 3 stuks
munt – handvol, gehakte
peterselie – handvol, gehakte
feta – 150 gram, gerkuimeld
ei – 2 stuks
bloem – 1/2 kop
zout – snufje
peper – snufje
zonnebloemolie – 1/4 kop

Bereidingswijze:

 1. Was de courgette en snijd het in drie stuks, zodat het makkelijker te raspen is.
 2. Rasp de courgette. Pas op je vingers!
 3. Doe vervolgens de geraspte courgette in een vergiet, strooi klein beetje zout erover en laat het uitlekken op een bord voor ongeveer 20 minuten.
 4. Vervolgens knijp je het overtollige vocht uit in een kommetje.
 5. Voeg dan de lente-ui, munt, peterselie, feta en eieren toe aan de ‘droge courgette’.
 6. Roer alle ingrediënten goed door elkaar.
 7. Nu is het tijd om de laatste ingrediënten aan het mengsel toe te voegen: bloem, zout en peper naar smaak. Voeg niet teveel zout toe, omdat de feta al zoutig is.
 8. Spatel alles door elkaar, het mengsel is nu wat dikker en plakkeriger van textuur.
 9. Laat de olie in een pan op hoog vuur goed heet worden. Test of de olie heet genoeg is, door eerst één courgette pannenkoekje te bakken. Wanneer dit binnen enkele seconden bruin wordt, dan is de olie heet genoeg.
 10. Schep ongeveer 5 eetlepels van het courgettemengsel in de hete olie.
 11. Frituur iedere kant ongeveer 1,5 minuut of totdat het goudbruin is en draai het om.
 12. Laat het uitlekken op keukenpapier en serveer met wat frisse yoghurt met munt. “Cour-snack smakelijk!”
 • Courgette Pannenkoekjes Recept

Reacties

Geef een reactie