Gepocheerde Gehaktballen Recept

Deze gehaktballen heb ik onlangs gemaakt voor de risotto met tomaten. Maar voor de vegatariërs onder ons, heb ik de twee recepten van elkaar gescheiden en een aparte blogpost geschreven voor de gepocheerde gehaktballen. Je kunt deze gehaktballen natuurlijk ook bakken in wat olie, waardoor een krokante buitenlaagje ontstaat. Maar pocheren vind ik zelf veel sneller, gezonder en makkelijker (je hoeft geen oliespetters van de kookplaat schoon te vegen). Binnen 6 minuten zijn de gehaktballen klaar om gedipt te worden in een sausje of gegeten te worden met risotto of aardappels.

Ingrediënten voor Gepocheerde Gehaktballen

De gepocheerde gehaktballen zijn niet alleen snel klaar te maken, ze smaken minder vet dan als je ze in olie bakt. Terwijl je de gehaktballen rolt, zet je het water op en na 6 minuten pocheren heb je een lekkere borrelhap of een extraatje bij een hoofdgerecht.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Voor: 25 stuks

rundergehakt – 250 gram
ei – 1 hele
zout – snufje
peper – snufje

Bereidingswijze:

  1. Breng 500 ml water aan de kook in een waterkoker. Doe ondertussen het rundergehakt in grote kom en breng het op smaak met een flinke snuf peper en zout.
  2. Voeg een hele ei toe aan het rundergehakt. 
  3. Kneed het vlees totdat het ei goed vermengd is.
  4. Pak wat van het gehakt en rol dit tot een glad klein balletje, door de ene hand als een ‘werkvlak’ te gebruiken, terwijl je met de andere hand ronddraaiende bewegingen maakt met de vingertoppen.
  5. Herhaal stap 5 totdat al het gehakt op is en zorg ervoor dat alle gehaktballen even groot zijn. Je kunt ongeveer 25 gehaktballetjes uit deze hoeveelheid rollen.
  6. Doe het water in een steelpan, doe er een snufje zout in en doe alle gehaktballen een voor een in het water. Er zal wat bruin residu boven komen drijven, dat hoort zo.
  7. Laat de gehaktballen ongeveer 6 minuten pocheren, als ze gaar zijn komen ze vanzelf boven drijven. Haal een of twee gehaktballetjes eruit en druk er zachtje in. Ze zijn gaar als ze niet breken wanneer je erin drukt.
  8. Serveer de gehaktballen als een borrelhap in een kom (eventueel met een dipsaus). “Bal-achelijk lekker”! De gehaktballen zijn ook lekker bij een risotto met tomaten.

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie