Hele Kip Gevuld met Noten en Gedroogd Fruit Recept

Voor een lange tijd vond ik het een enorme uitdaging om een hele kip te bereiden. Ten eerste, omdat Dé en ik in onze vorige woning geen oven hadden, maar een combi-magnetronoven en dat maakte de drempel alleen maar groter om een hele kip te bereiden. (Past dat wel?!) Verder wist ik niet hoe de kip smaakvol kon maken. Tot slot, wist ik niet hoe ik een hele kip moest ontleden?!
Ik was vandaag eindelijk zover dat ik de uitdaging aan wilde gaan. We hebben immers een hele goede heteluchtoven, een heerlijke recept gekregen van Dé’s grootouders en heb ik een video bekeken van hoe je een hele kip in hapklare stukken moet snijden. Zie hieronder het resultaat!

Ingrediënten voor Groentelasagne

Het is niet eng, het is echt niet eng om een hele kip te bereiden. Plus het is niet moeilijk. Je hoeft alleen de vulling te maken, de kip te vullen, inmasseren met wat kruiden, de oven in en klaar is Kees! Ook het snijden van de kip is niet eng of moeilijk. Desnoods trek je al het vlees los met een vork, ook prima. Probeer een het keer, het is echt heel erg lekker! De restjes zijn ook lekker door een salade of op een stokbroodje met sla en tomaat.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 85 minuten
Voor: 6 tot 8 porties

kip – 1 hele (scharrel)

Vulling voor de kip
walnoten – 50 gram
pistachenoten – 50 gram
amandelen – 50 gram
ui – 1 grote
witte rijst – 150 gram
pittige paprikapoeder – 1 theelepel
abrikozen – 8 stuks, gedroogde
pruimen – 8 stuks, gedroogde
zout en peper – snufje

Marinade voor de kip
zonnebloemolie – 1 eetlepel
milde paprikapoeder – 1 theelepel
zout – snufje
peper – snufje

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven op 180 graden en rooster alle noten in een koekenpan op laag vuur. Let op dat de noten niet aanbranden en haal ze van het vuur af, zodra ze een beetje bruin worden.
 2. Terwijl de noten op de pan aan het roosteren zijn, snijd je de abrikozen, pruimen en uien in grove stukken.
 3. Bak de uien in een wat olie op laag vuur, totdat ze glazig zijn.
 4. Voeg dan de rijst toe en bak het met de uien mee voor ongeveer 2 minuten.
 5. Nu doe je het grof gehakte gedroogd fruit erbij, breng het op smaak met de pittige paprikapoeder. Meng alles goed met de rijst en uien. Doe een beetje water bij om het aanbranden van de rijst te voorkomen.
 6. Tot slot doe je de geroosterde noten bij en breng je het geheel op smaak met zout en peper. En nu de vulling is klaar. (De rijst is inderdaad ongekookt, maar door deze in de buikholte van de kip te stoppen wordt het gaar gestoomd) Laat het nog wel een beetje afkoelen, anders verbrand je je vingers!
 7. Maak alvast de marinade voor de buitenkant van de kip.
 8. Eerst rijg je met een satestokje of een metalen spiesje de bovenkant van de kip dicht. Dat doe je in een slalom beweging.
 9. Vul de buikholte van de kip met de rijstvulling, maar zorg ervoor dat je het niet te volpropt want dan kan de rijst niet gaar worden gestoomd.
 10. Rijg met een satestok of een metalen spies de onderkant (kont) van de kip in een slalom beweging dicht.
 11. Wrijf nu de kip in met de eerder gemaakte marinade.
 12. Leg de kip met borstkant – de kant waar je geen botten voelt – omlaag (om uitdrogen van het kipfilet-gedeelte te voorkomen) op een rooster en doe deze in de voorverwarmde oven.
 13. Rooster de kip ongeveer 60 minuten, draai de kip voorzichtig om (borstkant naar boven) en rooster voor nog eens 25 minuten.
 14. Test of de kip klaar is, door met een satestokje erin te prikken. Als er helder vloeistof uit komt, dan is de kip gaar en kunnen we aan tafel!
 15. Serveer de kip op een groot bord. Het mooiste is om aan tafel de kip aan te snijden, want dan kun je de vulling ook meteen op ieders bord opscheppen. “Tok tok smakelijk”!

Reacties

Geef een reactie