Geroosterde Zalmforel met Zongedroogde Tomaten Recept

We eten heel graag een à twee keer per week vis. En met dit recept is het helemaal geen gedoe om een hele vis te bereiden en heb je met een aantal ingrediënten die je een tijd kunt bewaren in je voorraadkast en koelkast, een heerlijk gerecht klaar in 40 minuten. Uit 2 hele zalmforellen kun je 4 tot 6 porties halen, afhankelijk of je een grote eter bent of niet. 🙂

In dit recept gebruik ik zongedroogde tomaten op oliebasis, omdat ik die lekkerder vind dan zonder. En de olie gebruik ik soms ook om een gerecht meer smaak te geven. Zo’n pot zongedroogde tomaten op olie kun je eventueel ook gebruiken om door je pastasaus te doen, om een tapenade te maken voor wat geroosterd brood of om een ‘saaie salade’ op te peppen. De limoen geeft de zalmforellen een frisse smaak en tijm combineert goed met de zongedroogde tomaten. Little Italy op je bordje!

Vind je dit recept goed te doen en wil je nog een ander recept uitproberen van hele vis in de oven? Probeer dan de hele dorade met verse kruiden eens. Of als je liever gestoomde vis (Chinese stijl) wilt proberen, lees dan het Gestoomde Tarbot met Gember en Lente-ui recept.

Ingrediënten voor Zalmforel met Zongedroogde Tomaten
Ingrediënten voor Geroosterde Zalmforel met Zongedroogde Tomaten

Vraag aan je visboer om de zalmforel voor je schoon te maken en de kop er aan te laten (het lekkerste gedeelte zit net achter de kieuwen, een verborgen zacht stukje ‘vlees’) voor dit recept. Voor dit recept heb ik 2 zalmforels van ongeveer 400 gram ieder gebruikt. Afhankelijk van hoe groot de vis is, pas je de roostertijd of oventemperatuur aan.

  • Oventemperatuur: Warm de oven voor op een lager temperatuur, bijvoorbeeld op 150 graden °C en dan laat je de vis wat langzamer en langer in de oven garen.
  • Roostertijd: Je kunt liever eerst te kort garen en dan iets langer in de oven laten, als blijkt dat het nog niet gaar is. Als je het te lang in de oven laat roosteren, droogt de vis heel erg uit: niet lekker en zonde van de verse vis.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 4 porties

knoflook – 2 tenen
limoen – 2 hele
zongedroogde tomaten op olie – 10 stuks
zalmforel – 2 hele
zout – snufje
peper – snufje
verse tijm – handvol
olijfolie – 4 eetlepels

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden °C en doe de voorbereidingen voor de zalmforellen.
  1. Snijd de knoflook, limoen in dunne plakjes. En snijd zongedroogde tomaten in reepjes.
  2. Was en dep de zalmforellen met keukenpapier droog. Leg ze op een ovenrooster. Snijd de vis oppervlakkig in met een scherp mes en strooi er zout en peper op.
  3. Doe de plakjes limoen, zongedroogde tomaten en verse tijmtakjes in de buikholte van de vissen (helft van de ingrediënten per hele vis).
  4. Stop de plakjes knoflook in de inkepingen en eventueel ook wat verse tijm.
  5. Giet 2 eetlepels olijfolie over ieder vis.
  6. Rooster de zalmforellen in de voorverwarmde oven van 180 graden °C voor 25 min of totdat het midden van de vis gaar is. Dit kun je testen door met een vork proberen het ‘vlees’ opzij te schuiven. Als dat lukt, dan is vis gaar.
  7. Serveer de zalmforel met wat partjes limoen of citroen en eet er eventueel wat gekookte aardappelen bij. “Zalmforukkelijk!”

Reacties

Geef een reactie