Hoi, ik ben na 3 maanden weer online! Foodictive is weer actief en ik ben weer lekker aan het koken! Wat heb ik het gemist om met Foodictive bezig te zijn.
De afgelopen maanden heb ik me gefocust op mijn studie voedings- en gewichtsadviseur. Ik moest voor een aantal tentamens studeren en daarom heb ik een tijdje niet aan de website gewerkt. Eind dit jaar moet ik nog een praktijkdag doen en dan ben ik een gecertificeerde voedingsadviseur! Ik overweeg om aanvullende opleiding te doen, zoals natuurvoedingsspecialist. Maar voor nu, eerst weer heerlijke gerechten maken en eten! Doen jullie weer met me mee? 🙂
Dit jaar hebben we toch echt een mooie zomer gehad in Nederland. En soms was het zo warm dat we geen van beiden zin hadden om te koken of om warm eten te verorberen. Hoewel Dé eerst vraagtekens zette bij het eten van rauwe vis in de hitte, heeft hij risicoloos genoten van mijn zalmtartaar. Ik heb hiervoor zalm gehaald bij een van mijn vertrouwde visboeren. Vraag aan je lokale visboer welke soort zalm hiervoor geschikt is. Ik heb een mooi stukje Noorse zalmfilet gebruikt. Binnen 20 minuten kun je genieten van een sjiek zomers gerecht met frisse dille en licht-zurige limoensmaak. Glaasje witte wijn erbij en de zomer kan niet lang genoeg duren!
Schrik en schroom niet ervan: zalmtartaar is gemaakt van rauwe zalm! Het is echt heel erg lekker en je moet wel verse zalmfilet voor gebruiken. De voornaamste reden voor mij is de smaak (ontdooide zalmfilet smaakt echt niet goed voor zalmtartaar!) en ook voor de voedselveiligheid. Door de zuur van de limoen wordt de zalm ook wel een beetje ‘gegaard’, dus maak je geen zorgen en geniet van dit ‘niet gekookte’ gerecht! Dit is optioneel: ik heb wat mayonaise op de zalmtartaar gedaan, die ik ook zelf heb gemaakt; ook heel erg makkelijk! Lees hier hoe dat moet maken.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
lente-ui – 2 stuks
dille – handvol
zalmfilet – 400 gram
olijfolie – 2 eetlepels
zout – snufje
peper – snufje
limoen – 1 hele
mayonaise – 2 eetlepels (optioneel)
Bereidingswijze:
- Snijd de lente-ui in dunne ringen en hak de dille fijn.
- Verwijder overtollige vet van de zalmfilet als de visboer dat niet voor je heeft gedaan en snijd eerste in lange dunne plakken en vervolgens in hele kleine fijne blokjes (zo klein mogelijk). Doe dit met de hand en niet met de keukenmachinen, want dan krijg je een hele andere textuur!
- Doe de lente-ui, dille en gesneden zalmfilet in een diep bord. Voeg de olijfolie, zout en peper toe.
- Meng goed en proef tussendoor of je nog meer zout of peper bij moet doen. Knijp vervolgens de limoen uit en laat het 5 minuten intrekken. Optioneel: maak ondertussen de mayonaise (tel dan 10 minuten bereidingstijd bij de zalmtartaar op).
- Je kunt natuurlijk de zalmtartaar gewoon opscheppen op een bord, maar om het mooi te presenteren (het oog wil ook wat) schep je de zalmtartaar tot helft van een klein kommetje (als je geen serverringen hebt).
- Doe een bord op het klein kommetje, draai het voorzichtig om en haal de kom eraf.
- Smeer 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise op de zalmtartaar (optioneel).
- Garneer de zalmtartaar met een takje verse dille en “Rauwlekker genieten!”
Geef een reactie