Nu het buiten nog koud is, hebben Dé en ik laatst genoten van een winterkostje: stoofpotje met rundvlees. Geïnspireerd door een basisrecept uit De Kookrevolutie van Jamie Oliver, heb ik een kleine aanpassing gemaakt door rode wijn te gebruiken in plaats van bier. Het is nog echt wel de tijd voor, met de kou en de dooi op komst om een ‘buikverwarmend’ gerecht te eten. Het duurt even voordat het gerecht klaar is, maar dan heb je ook echt wat. Het is absoluut het wachten waard!
Extra weetje: Verschil tussen sukadelappen en riblappen
– Sukadelappen een soort rundlap, maar niet ieder runderlap is een sucadelap
– Sukadelappen bevatten een peesje door het vlees, dat eetbaar is. Het duurt echter wel langer om deze zacht te krijgen.
– Riblappen zijn de malste lappen van het rund om te stoven en zijn sneller te bereiden.
– Er is verschil in smaak en textuur, door de pees die in sukadelappen te vinden is en niet in riblappen.
Om het gestoofd rundvleesgerecht goddelijk lekker te maken, mag je absoluut niet bezuinigen op de kwaliteit van de rode wijn en het vlees. Vraag aan slijter of lees de labels in de supermarkt en kies voor een fles stevige rode wijn. Deze trekt goed in het vlees tijdens het langzaam stoven in de oven en zorgt ook voor de malsheid. Je hebt er geen omkijken naar, dus perfect voor de beginnende kok!
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 90 minuten
Voor: 4-6 porties
olie – 2 eetlepels
ui – 2 grote uien
peen – 1 grote
bleekselderij – 2 stengels
laurierblad – 3 stuks, gedroogde of verse
riblappen – 750 gram (runder)
bloem – 2 eetlepels
rode wijn – 600 ml
tomaten – 1 blik, gepelde
zout – snufje
peper – snufje
Bereidingswijze:
- Warm de oven voor op 200 graden voor dit recept.
- Snijd de riblappen in even grote blokjes. Laat eventuele vetrandjes aan het vlees zitten, deze “smelten” tijdens het stoven en draagt bij aan de heerlijke smaak van het gerecht.
- De peen, bleekselderij en uien kunnen in blokjes worden gesneden.
- Doe de olie in een braadpan. Bak de gesneden groenten met de laurierblaadjes ongeveer 5 minuten, totdat de groenten van kleur veranderen.
- Voeg het vlees en de bloem toe, schep goed om en laat alles voor een minuut meebakken.
- De rode wijn en de blik tomaten kunnen bij het vlees gedaan worden.
- Breng het op smaak met zout en peper.
- Breng het gerecht aan de kook, doe de deksel erop. De braadpan gaat met gesloten deksel de oven in.
- Laat het stoofpotje sudderen in totaal 90 minuten sudderen in de voorverwarmde oven van 200 graden. De laatste 20 minuten laat je het sudderen zonder deksel.
- Proef of je nog meer zout of peper bij moet doen. En het gestoofd rundvlees is “Klaar om uit elkaar te vallen”!
Geef een reactie