Gestoofd Rundvlees met Rode Wijn Recept

Nu het buiten nog koud is, hebben Dé en ik laatst genoten van  een winterkostje: stoofpotje met rundvlees. Geïnspireerd door een basisrecept uit De Kookrevolutie van Jamie Oliver, heb ik een kleine aanpassing gemaakt door rode wijn te gebruiken in plaats van bier. Het is nog echt wel de tijd voor, met de kou en de dooi op komst om een ‘buikverwarmend’ gerecht te eten. Het duurt even voordat het gerecht klaar is, maar dan heb je ook echt wat. Het is absoluut het wachten waard!

Ingrediënten voor Gestoofd Rundvlees met Rode Wijn

Extra weetje: Verschil tussen sukadelappen en riblappen
– Sukadelappen een soort rundlap, maar niet ieder runderlap is een sucadelap
– Sukadelappen bevatten een peesje door het vlees, dat eetbaar is. Het duurt echter wel langer om deze zacht te krijgen.
– Riblappen zijn de malste lappen van het rund om te stoven en zijn sneller te bereiden.
– Er is verschil in smaak en textuur, door de pees die in sukadelappen te vinden is en niet in riblappen.

Om het gestoofd rundvleesgerecht goddelijk lekker te maken, mag je absoluut niet bezuinigen op de kwaliteit van de rode wijn en het vlees. Vraag aan slijter of lees de labels in de supermarkt en kies voor een fles stevige rode wijn. Deze trekt goed in het vlees tijdens het langzaam stoven in de oven en zorgt ook voor de malsheid. Je hebt er geen omkijken naar, dus perfect voor de beginnende kok!

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 90 minuten
Voor: 4-6 porties

olie – 2 eetlepels
ui – 2 grote uien
peen – 1 grote
bleekselderij – 2 stengels
laurierblad – 3 stuks, gedroogde of verse
riblappen – 750 gram (runder)
bloem – 2 eetlepels
rode wijn – 600 ml
tomaten – 1 blik, gepelde
zout – snufje
peper – snufje

Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 200 graden voor dit recept.
  1. Snijd de riblappen in even grote blokjes. Laat eventuele vetrandjes aan het vlees zitten, deze “smelten” tijdens het stoven en draagt bij aan de heerlijke smaak van het gerecht.
  2. De peen, bleekselderij en uien kunnen in blokjes worden gesneden.
  3. Doe de olie in een braadpan. Bak de gesneden groenten met de laurierblaadjes ongeveer 5 minuten, totdat de groenten van kleur veranderen.
  4. Voeg het vlees en de bloem toe, schep goed om en laat alles voor een minuut meebakken.
  5. De rode wijn en de blik tomaten kunnen bij het vlees gedaan worden.
  6. Breng het op smaak met zout en peper.
  7. Breng het gerecht aan de kook, doe de deksel erop. De braadpan gaat met gesloten deksel de oven in.
  8. Laat het stoofpotje sudderen in totaal 90 minuten sudderen in de voorverwarmde oven van 200 graden. De laatste 20 minuten laat je het sudderen zonder deksel.
  9. Proef of je nog meer zout of peper bij moet doen. En het gestoofd rundvlees is “Klaar om uit elkaar te vallen”!

    Geplaatst

    in

    , ,

    door

    Reacties

    11 reacties op “Gestoofd Rundvlees met Rode Wijn Recept”

    1. Piet avatar
      Piet

      Op hoeveel graden moet de oven?? Het lijkt me heerlijk.

      1. Foodictive avatar
        Foodictive

        Hoi Piet, bedankt voor je vraag! Ik heb de blogpost aangepast, je moet de oven op 200 graden voorverwarmen. Eet smakelijk!

    2. adri avatar

      heeerlijk maar gebruik zeker een goede wijn ,dat maakt het af

      1. Foodictive avatar
        Foodictive

        Hoi Adri, dank je wel. En je hebt helemaal gelijk. Goede wijnen zijn lekker om te drinken, maar maken een gerecht ook echt wel extra lekker! Welke wijn heb jij gebruikt?

    3. Jackie avatar
      Jackie

      Hoe kun je dit heerlijke gerecht maken als je alleen een braadpan hebt maar een te kleine oven om de pan in te doen? Ik ben niet zo,n stoofschotelkenner 😉
      Alvast bedankt voor het antwoord en de heerlijke recepten 🙂 Gr. Jackie

      1. Foodictive avatar
        Foodictive

        Hoi Jackie, het gebruik van een oven is makkelijker omdat je er geen omkijken naar hebt. Maar je kunt dit stoofgerecht in je braadpan ook op het fornuis maken! Het duurt alleen wat langer, je moet op het vuur letten en af en toe roeren (elke 30 minuten om aanbranden te voorkomen). Dat betekent dat je voor dit recept op laag-middenvuur ongeveer 2,5 uur moet stoven en de laatste 20 minuten op middenhoog vuur met deksel op. Zet je kookwekker op 30 a 40 minuten om te checken of ‘alles goed gaat’. Als het te droog wordt, kun je eventueel wat runderbouillon toevoegen (maar te veel anders wordt het gerecht te zout!). Succes en geniet ervan! Groeten, San.

    4. Lijn 16 avatar
      Lijn 16

      Bedankt voor dit heerlijke recept. Zocht inspiratie omdat ik riblappen gekregen had en vond in jouw recept juist dat wat ik nodig had.
      Zelf heb ik er nog twee teentjes knoflook aan toegevoegd en de bleekselderij vervangen door venkel.
      Heb dit heerlijke eten geserveerd met goede basmati rijst en vijf mensen hebben gesmuld.
      Nogmaals dank en tot lezens.

      1. Foodictive avatar
        Foodictive

        Hoi, dank voor je bericht en compliment! Goed idee van je om de bleekselderij te vervangen met venkel, die krijgt een zoetige nasmaak na lang stoven. En afgelopen Kerst had mijn broer ook teentjes knoflook in gedaan en dat maakte het inderdaad nog lekkerder!

    5. Dino Noor avatar
      Dino Noor

      Maak dit al een paar jaar. Het is heerlijk al moet ik wel toegeven dat ik nog niet de perfecte rode wijn gevonden heb.
      Ik geef de voorkeur aan een braadpan omdat je wat beter zicht hebt op de het eten. Ook zet ik het vlees en de groenten de avond ervoor in de wijn en een beetje boullion zodat dit vast kan marineren. De dag zelf zet ik het meestal rond een uur of 3 op zodat het ongeveer 3 uur kan sudderen op een laag vuur.
      Best wel wat voorbereidingen maar heerlijke winterkost wat niet echt veel kookervaring vereist.

      1. Foodictive avatar
        Foodictive

        Hoi Dino, de goede wijn hiervoor kiezen is wel een lastige ja. Het moet wel een volle rode wijn zijn met een hoge zuurgraad denk ik, want zuur maakt vlees malser. Dank voor je tip om de groenten alvast te ‘marineren’ in de wijn en bouillon!

    6. ro avatar
      ro

      ik doe er 2 a 3 schepjes suiker bij ,lig er aan hoe zuur het is

    Geef een reactie