Je hoeft geen kant-en-klare noedelssoep van de supermarkt (zo één met een beker) meer te kopen met dit recept. Heerlijk vers en zelfgemaakt smaakt zoveel beter en is zoveel gezonder, omdat je weet wat er in de soep gaat. Ik maak het iedere keer weer anders, hangt af van wat ik in mijn koelkast heb. De ene keer garneer ik de soep met koriander in plaats van lente-ui, of ik maak het wat pittiger door er een chilipeper bij te doen. Wanneer ik geen tijd heb om te koken en toch gezond wil eten, maak ik meestal deze soep voor ons klaar. Deze soep is mijn variant op het Japanse udon noedelssoep recept, waarin vaak miso gebruikt wordt als soepbasis. Udon noedels (bijna elke soort noedels) kun je lang bewaren, dus ik heb deze altijd in mijn voorraadkastje.
Nu heb ik een vegetarische variant gemaakt, maar ik vind hem eigenlijk nog lekkerder met kip of witte stevige visfilet. Dé houdt van de ‘uitgebreide’ versie van deze soep: kip, tofu, garnalen en groenten. Maar soms is simpel (en snel) eigenlijk net zo lekker!
Voor dit recept heb ik Japanse champginons (buna-shimeji) gebruikt. Helaas heeft niet alle toko’s deze champignons in hun assortiment en is dus nogal moeilijk verkrijgbaar. Je kunt deze ingrediënt ook vervangen door gouden naaldpaddenstoelen (ook wel bekend als fluweelpootjes of enoki) of gewone champignons, voor de smaak maakt het niet heel erg veel uit. Ik vind de textuur van de Japanse champignons alleen wat lekkerder.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
ui – 1 hele
gember – 2 cm, verse
Japanse champignons – 1 bakje
sesamolie – 2 eetlepel
wortel – 1 kleine
taugé – handvol
kool – 3 blaadjes
udon noedels – 2 pakjes
sojasaus – 2 eetlepels, lichte
zout – snufje
lente-ui – 1 stuk
Bereidingswijze:
- Kook 1 liter water in de waterkoker. Schil de verse gemberwortel en snijd het in plakken. Pel en snipper de ui. Snijd ook de kool in stukjes en maak lange wortelslierten met een aardappelschiller.
- Haal de Japanse champignons uit het bakje en veeg het schoon. Snijd de onderkant eraf.
- Doe 1 eetlepel sesamolie in de soeppan en bak de gember en ui, totdat de ui zacht is.
- Voeg vervolgens 1 liter gekookt water toe, roer even door en doe de Japanse champignons bij.
- De kool, taugé en wortel kunnen er nu ook bij. Breng het geheel aan de kook.
- De udon noedels doe je als geheel in de soep, door zachtjes te roeren valt het los van elkaar.
- Breng de soep nogmaals aan de kook en breng op smaak met sojasaus, resterende sesamolie en eventueel wat extra zout.
- Schep de udon noedels in een diepe soepkom en garneer met in ringen gesneden lente-ui. “Noedels-ze”!
Geef een reactie