Gestoomd Tarbot met Gember en Bosui

Gestoomde Tarbot met Gember en Lente-Ui Recept

Gelukkig Chinees Nieuwjaar! Vandaag is het jaar van het Paard begonnen! Als je wilt weten welk dier hoort bij jouw geboortejaar, neem dan een kijkje op de website van Geledraak.

Wat kan ik anders maken dan een Chinees gerecht voor het Chinees Nieuwjaar?!! En bij mijn ouders thuis eten we dan altijd ook dit heerlijke visgerecht. Ik ben heel dol op visgerechten en gestoomde tarbot (dat in Kantonese restaurants te bestellen is) behoort tot een van mijn favorieten.  Dit stevige vissoort heeft een zachte smaak en is niet vet (net als meeste witvissen overigens). Door de vis te stomen met de gember en lente-ui, blijven de smaken heel zacht en passen heel erg goed bij elkaar. Ik vind zelf niet dat de gember overheerst, als je het maar zo fijn mogelijk snijd (jullienne). Als je grote tarbots kunt kopen, dan is dat veel lekkerder omdat het ‘vleziger’ is en je dan ook minder onderhuidse beenbotjes hebt.

Ingrediënten voor Gestoomde Tarbot met Gember en Lente-Ui
Ingrediënten voor Gestoomde Tarbot met Gember en Lente-Ui

Niet te veel poespas, een paar simpele ingrediënten en alles 20 minuten stomen. Omdat ik geen grote stoompan heb, ben ik praktisch geweest en heb ik op de markt 2 kleine tarbots gekocht (en ze passen precies op een bord). Ik vraag altijd wel aan de visboer om de vis voor me schoon te maken. Tarbot heeft overigens geen schubben, dus je hoeft zelf nog heel weinig te doen om het schoon te maken.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

gember – 5 cm, verse
lente-ui – 3 stengels
tarbot – 2 stuks, hele
lichte sojasaus – 2 eetlepels
zonnebloemolie – 4 eetlepels

Bereidingswijze:

 1. Schil de verse gember en snijd het jullienne (dunne, lange reepjes).
 2. Snijd de lente-ui in lengte ook in lange, dunne reepjes.
 3. Was de hele tarbots, leg ze op een bord* en snijd ze (niet te diep!) in, strooi eventueel wat zout op de vissen. (*Let op: het bord moet kleiner zijn dan jouw wok bij stap 5)
 4. Leg de gesneden gember en lente-ui verspreid over de vissen.
 5. Als je geen stomer hebt, volg dan deze stap: schenk water in een wok (ongeveer 1/4 deel van de wok) en leg een schoteltje in het midden.
 6. Leg het bord met de vissen op het schoteltje, dek de wok af (provisorische stomer!). Breng het water aan de kook op hoog vuur en laat de vissen stomen voor 20 minuten.
 7. Haal het bord met de tarbots uit de wok en schenk de lichte sojasaus over de vissen.
 8. Verwarm de zonnebloemolie (of een andere neutrale olie) in een steelpan. Het moet niet walmen of roken!
 9. Giet de hete olie over de vissen, het gaat knetteren en dat hoort zo.
 10. Serveer de tarbot met wat gestoomde rijst om voor een ultieme Chinese maaltijd. “Man man chi!”

Extra weetje: Tarbot
Het lichaam van de tarbot is schijfvormig en wordt relatief dikker naarmate de vis groter wordt. De tarbot is goed te onderscheiden van de griet door de goed voelbare onderhuidse beenknobbeltjes en zijn vorm. De tarbot is ruitvormig terwijl de griet meer ovaal is. Verder is er weinig verschil tussen de twee, ook niet qua smaak. Tarbot heeft een goede zachte smaak en stevig visvlees. Er worden kleine tarbotjes gekweekt (turbotins), die relatief goedkoper zijn dan vers gevangen grote tarbots. Vaak kun je tarbot kopen in moten, filets of in zijn geheel en is heel goed te fileren.

 • Gestoomd Tarbot met Gember en Bosui

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

2 reacties op “Gestoomde Tarbot met Gember en Lente-Ui Recept”

 1. Claudia avatar
  Claudia

  Oh, San, wat fijn dat je dit recept gepost hebt! Ik heb het gisteren weer gegeten bij de Nieuwe Chinese Muur in Hillegersberg en man, man, man, wat vind ik dit visgerecht toch lekker. En nu kan ik het zelf maken… super bedankt voor dit recept!
  Groetjes,
  Claudia

  1. Foodictive avatar
   Foodictive

   Hoi Claudia, nu heb ik dankzij jou ook een adresje in Hillegersberg om dit gerecht te gaan proeven 😉 Hoop dat het je thuis net zo zal smaken als in het restaurant! Groeten, San

Geef een reactie