Chinese Broccoli: Kai Lan Recept

Wanneer ik met mijn ouders bij de Chinees uit eten ga (ha!), bestellen we meestal kai lan als groentegerecht. De Chinese broccoli wordt heerlijk gewokt met knoflook en is nog knapperig, precies zoals ik van mijn groenten houd, hmm! Mijn ouders maken dit gerecht ook wel eens thuis en ik wilde het zelf ook gaan proberen.
Het is redelijk goed gelukt. Waarom redelijk? Omdat ik een bepaalde smaak mis bij het wokken op een keramisch kookplaat (en ook op inductiekookplaten). Het zit waarschijnlijk tussen mijn oren, maar ik mis de ‘wok smaak’ die ik proef bij mijn ouders en bij Chinese restaurants. De smaak van een gietijzeren wok die heet is geworden door vuur is niet na te bootsen. De groenten krijgen een bepaalde ‘umpf’ van. Ondanks dat ik deze ‘umpf’ miste, was dit Chinese broccoli gerecht goed te versmaden met gestoomd rijst.

Chinese broccoli staat ook wel bekend als ‘kai lan’ in het Kantonees en ‘jie lan’ in het Mandarijn. Het heeft een iets bittere smaak dan de broccoli die we in Nederland kennen. Door de groenten kort te blancheren, hoef je het niet zo lang te wokken en blijft het nog lekker knapperig.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

Chinese broccoli – 600 gram
water – 1,5 liter
sjalot – 1 stuk
knoflook – 2 tenen
zonnebloemolie – 1 eetlepel
sojasaus – 2 eetlepel, lichte
zout – snufje

Bereidingswijze:

  1. Was de Chinese broccoli en schil de stengels met een aardappelschiller. De schil is niet lekker, je kunt het ook niet zo goed fijnkauwen.
  2. Blancheer de Chinese broccoli voor ongeveer 2 minuut in kokend water of totdat het van kleur verandert.
  3. Giet het water af en spoel de groenten af onder koud stromend water. Dit stopt het kookproces en zorgt er ook voor dat de groenten zijn mooie groene kleur behoudt. Laat het goed uitlekken, anders wordt de groenten straks in de wok gaar gestoomd, in plaats van gaar gewokt.
  4. Snijd de sjalot en knoflook in grove stukjes.
  5. Doe wat olie in de pan en bak de sjalot en knoflook ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur, totdat de smaak vrij komt.
  6. Doe de Chinese broccoli erbij en schep het om, zodat het goed gemengd wordt met de sjalot en knoflook. Zorg ervoor dat je de knoflook niet aanbrandt – anders wordt het bitter – door steeds om te blijven scheppen. Als je ziet dat de kai lan begint aan te branden, voeg dan een theelepel water toe. Dit zal er niet voor zorgen dat de groenten gaar stomen, omdat een theelepel water snel verdampt.
  7. Na ongeveer 5 à 7 minuten is de Chinese broccoli gaar. Voeg nu de sojasaus en eventueel nog wat zout toe om het geheel op smaak te brengen.
  8. Schep de Chinese broccoli op een bord. “Wok smakelijk!”

Geplaatst

in

,

door

Reacties

4 reacties op “Chinese Broccoli: Kai Lan Recept”

  1. Ronnie avatar
    Ronnie

    Heerlijk is Kai lan, je moet het eens proberen met zelfgemaakte rijstnoedels 😉 (Pad see ew)

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Ronnie, pad see ew ken ik niet, maar het is uitzoeken waard. Heb jij een goed recept ervoor?

  2. Arjan avatar
    Arjan

    Dag San,
    De ‘umpf’ die jij wilt bereiken in je gerecht komt volgens mij door het flamberen van de olie in de pan.
    Chinese koks tillen hun wok schuin op en laten met de (hele hete) vlammen die speciale smaak toe aan het gerecht.
    Met een ceramische plaat is dat inderdaad wat moeilijk.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hi Arjan, klopt helemaal wat je zegt. Jammer genoeg is een gasaansluiting in onze woning niet mogelijk, anders had ik wel een wokbrander laten installeren hoor. 🙂

Geef een reactie