Gebakken Panir Recept

Nieuw: Panir, probeer het uit. Vandaag 2 halen, 1 betalen!
“Oh, dat is leuk. Iets nieuws en je krijgt 1 gratis als je er 1 koopt. Ja, laten we het proberen.”
Herken je dit? Ik ben echt altijd ‘slachtoffer’ van dit soort acties. Ik behoor (helaas) tot de ’target-groep’ van deze reclame-uitingen om een bepaalde product te promoten: gevoelig voor woorden zoals ‘2e gratis, nieuw, probeer uit, actie, voordeel’. Zo ben ik dan ook in aanraking gekomen met panir. EN ik werd verleid door het ‘proeft u maar eens’ in de winkel. Zo werd de panir klaargemaakt in een pikante tomatensaus en ik vond het echt lekker. Aangezien Dé en ik proberen wat minderen op vlees, was dit een goede uitprobeersel praatte ik mijn aankopen goed.

Het lijkt heel erg op tofu en hoewel panir een nog neutralere smaak heeft dan tofu, is het met een knapperige korst wel lekker. Maar het heeft op zichzelf echt heel erg weinig smaak, dus doe het ergens doorheen of maak serveer het met een stevige saus (lees: saus met veel smaak). Ik heb deze blokjes panir uiteindelijk gedipt in wat chilisaus en de restjes gebruikt voor een frisse salade. Volgende keer toch maar met een lekkere tomatensaus eten, precies waarmee ik in de winkel werd verleid….

Ingrediënt voor Gebakken Panir
Ingrediënt voor Gebakken Panir

Panir of paneer (je spreekt het uit als ‘panier’) is een Indiase kaas. Het is de mildste vorm van ongerijpte kaas, gemaakt van koe- of schapenmelk. Kenmerkend voor panir is dat het niet smelt; je kunt het bakken, frituren of in sauzen toevoegen als een vleesvervanger. Je kunt het kopen in een goede natuurvoedingswinkel. Of je kunt het zelf maken door iets zuurs (zoals citroensap, azijn of yoghurt) toe te voegen aan hete melk en de wrongel uitpersen.

Je hoeft geen chef te zijn om dit klaar te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de panir in blokjes snijden en deze in wat olie in een koekenpan rondom bruin te bakken. Zorg wel voor een lekkere dipsaus of gebruik het als garnering voor een salade, want het heeft op zichzelf niet onwijs veel smaak.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 20 stuks

panir – 250 gram (1 pak)
olie – 2 eetlepels

Bereidingswijze:

  1. Snijd de panir in rechthoekige blokjes en doe ze in een koekenpan met wat olie.
  2. Keer de blokjes panir na een minuut om en bak de blokjes rondom bruin.
  3. Laat het uitlekken op wat keukenpapier, sprenkel wat zeezout over en serveer het zo met een dipsaus. Of voeg het toe als knapperige blokjes vleesvervangers in een frisse salade. “Vegetarisme in een blokje”!


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie