Sinds een aantal jaren probeer ik zo min mogelijk ‘kunstmatige’ en kant-en-klare ingrediënten te gebruiken in mijn gerechten. Ik gebruik geen pakjes, zakjes en zelden flesjes sauzen. Bij uitzondering gebruik ik biologische bouillonpoeder en -tabletten, chilisaus en sojasaus. Ik heb namelijk geen idee hoe je zelf lichte/ donkere sojasaus moet maken, dus dat koop ik wel in de winkel (sommige ingrediënten moet je ook niet zelf willen maken 🙂 ).
Ik check altijd de ingredëntenlijst van producten die ik koop en als het product ingrediënten bevat die ik zelf kan kopen, dan ga ik vaak zelf experimenteren in de keuken. Zo is ook dit zelfgemaakt teriyaki saus recept ontstaan! Het is fijn om te weten wat er in mijn eigen teriyaki saus zit en dat ik niet onnodig E-nummers, veel suiker en zout of andere rotzooi binnenkrijg. En al zeg ik het zelf, deze saus is echt wel lekkerder!
Wanneer je deze teriyaki saus eenmaal zelf een keer hebt gemaakt, laat je die kant-en-klare fles teriyaki in de supermarkt echt wel staan. Als je dit recept eenmaal onder de knie hebt (en dat is echt al heel snel!), dan kun je variëren met de ingrediënten, door bijvoorbeeld gember, honing of peper toe te voegen. Bewaar de teriyakisaus in een weckpotje en het blijft een week goed. Of beter nog, vries het in en dan kun je het nog langer bewaren.
Let op: zorg bij stap 3 ervoor dat je niet alle opgeloste maïzena in een keer bij de saus toevoegt (want dan krijg je misschien een te dikke saus), maar wees geduldig en roer het langzaam doorheen totdat je de consistentie hebt die je wilt. 🙂
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 300ml
water – 100 ml
lichte sojasaus – 200 ml
suiker – 50 gram
knoflook – 2 tenen
sesamolie – 2 theelepels
maïzena – 2 theelepels
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in een steelpan, behalve de maïzena.
- Meng de ingrediënten goed door elkaar en breng het geheel zachtjes aan de kook.
- Los de maïzena op in 4 eetlepels koud water en voeg het beetje bij beetje toe aan de kokend saus, terwijl je roert.
- Proef of de smaak naar wens is, voeg eventueel wat meer suiker toe als je het zoeter wilt. Haal de tenen knoflook eruit en de zelfgemaakte teriyakisaus is klaar voor gebruik! “Niet jakkie, maar lekker teriyaki.”
Geef een reactie