Zelfgemaakte Teriyaki Saus Recept

Sinds een aantal jaren probeer ik zo min mogelijk ‘kunstmatige’ en kant-en-klare ingrediënten te gebruiken in mijn gerechten. Ik gebruik geen pakjes, zakjes en zelden flesjes sauzen. Bij uitzondering gebruik ik biologische bouillonpoeder en -tabletten, chilisaus en sojasaus. Ik heb namelijk geen idee hoe je zelf lichte/ donkere sojasaus moet maken, dus dat koop ik wel in de winkel (sommige ingrediënten moet je ook niet zelf willen maken 🙂 ).

Ik check altijd de ingredëntenlijst van producten die ik koop en als het product ingrediënten bevat die ik zelf kan kopen, dan ga ik vaak zelf experimenteren in de keuken. Zo is ook dit zelfgemaakt teriyaki saus recept ontstaan! Het is fijn om te weten wat er in mijn eigen teriyaki saus zit en dat ik niet onnodig E-nummers, veel suiker en zout of andere rotzooi binnenkrijg. En al zeg ik het zelf, deze saus is echt wel lekkerder!

Ingrediënten voor Zelfgemaakte Teriyaki Saus
Ingrediënten voor Zelfgemaakte Teriyaki Saus

Wanneer je deze teriyaki saus eenmaal zelf een keer hebt gemaakt, laat je die kant-en-klare fles teriyaki in de supermarkt echt wel staan. Als je dit recept eenmaal onder de knie hebt (en dat is echt al heel snel!), dan kun je variëren met de ingrediënten, door bijvoorbeeld gember, honing of peper toe te voegen. Bewaar de teriyakisaus in een weckpotje en het blijft een week goed. Of beter nog, vries het in en dan kun je het nog langer bewaren.

Let op: zorg bij stap 3 ervoor dat je niet alle opgeloste maïzena in een keer bij de saus toevoegt (want dan krijg je misschien een te dikke saus), maar wees geduldig en roer het langzaam doorheen totdat je de consistentie hebt die je wilt. 🙂

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 300ml

water – 100 ml
lichte sojasaus – 200 ml
suiker – 50 gram
knoflook – 2 tenen
sesamolie – 2 theelepels
maïzena – 2 theelepels

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten in een steelpan, behalve de maïzena.
  2. Meng de ingrediënten goed door elkaar en breng het geheel zachtjes aan de kook.
  3. Los de maïzena op in 4 eetlepels koud water en voeg het beetje bij beetje toe aan de kokend saus, terwijl je roert. 
  4. Proef of de smaak naar wens is, voeg eventueel wat meer suiker toe als je het zoeter wilt. Haal de tenen knoflook eruit en de zelfgemaakte teriyakisaus is klaar voor gebruik! “Niet jakkie, maar lekker teriyaki.”

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

29 reacties op “Zelfgemaakte Teriyaki Saus Recept”

  1. Johan avatar
    Johan

    Ik had een recept nodig voor aubergines gekookt in teriyaki en vond uw recept op het internet. Dit recept sreekt mij enorm aan en ik ga er binnenkort mee aan de slag.

  2. Tineke avatar

    Zou ik in dit recept de suiker kunnen vervangen voor een zoetstof?

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hallo Tineke, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet eerder met zoetstoffen heb gekookt. Dus ik weet niet hoe het zal smaken als je de suiker gaat vervangen met zoetstof. Sommige zoetstoffen zijn ook niet geschikt om verhit te worden (als je wilt weten welke dat zijn, wil ik dat wel voor je opzoeken. Laat het maar weten). Een ander alternatief voor suiker is honing (voor dit recept 1 eetlepel), maar ik weet niet of je dat mag eten?

  3. Fernanda avatar
    Fernanda

    Ik vind hem heeeerlijk!! Ik denk dat je de suiker eventueel zou kunnen vervangen door een goede honing?
    Maar de saus is lekker zoals ie is!

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Fernanda, excuses voor mijn late reactie!
      Ik heb het nog niet geprobeerd met honing, dus ik weet niet hoeveel er in moet, maar het is een goed alternatief! Kies dan een “neutrale” honing, dus niet met teveel “bloemensmaak”. Groeten, San

  4. sasja avatar
    sasja

    en waar is de mirin, of sake, of desnoods sherry?

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Sasja, niet iedereen heeft mirin, sake of sherry standaard in huis. Mijn recept heb ik daar op aangepast.

  5. karin avatar
    karin

    Mijn kinderen (9, 13,15) zijn helemaal fan van sperziebonen met “jouw” teriyakisaus. Dus dit staat zeker 1 keer in de twee weken op tafel.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Karin, wat leuk om te horen dat je kinderen het lekker vinden! En goed idee trouwens om de saus over groenten te doen of andersom, misschien krijg ik mijn neefje van 6 ook zover om meer groenten te eten 🙂

  6. Lydia avatar
    Lydia

    Hallo, ga morgen jullie recept voor teryaki saus proberen. Wilde wel even laten weten dat als je bij nummer 1 alle ingrediënten toe moet voegen je bij nummer 3 geen maïzena meer hebt. Verder zal ik morgen laten weten hoe de saus was.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Lydia, dank je wel voor het doorgeven. Scherp van je! Ik heb het inmiddels aangepast, want je hebt helemaal gelijk. Ik ben benieuwd wat je van de saus vindt. Ik hoor het graag!

      1. Lydia avatar
        Lydia

        Hallo, de saus is heerlijk. Heb er wel honing aan toegevoegd, daar wordt hij wat minderr zout van. Maar het is smullen!

        1. Foodictive avatar
          Foodictive

          Hoi Lydia, ben blij dat je het lekker vond! 🙂

        2. Gerard avatar
          Gerard

          Hoi Lydia,

          Ik heb het zoutgehalte van deze saus berekend en is 8,87 mg. per 100 ml.

          En dus buiten de smaak een 2de reden deze saus te gebruiken.

          1. Foodictive avatar
            Foodictive

            Hoi Gerard, dank voor het berekenen van het zoutgehalte! Ik heb het niet aangegeven in het recept, maar je zou ook lichte sojasaus kunnen gebruiken met ‘minder zout’.

        3. Gerard avatar
          Gerard

          Kipfilet altijd 5 minuten wokken i.v.m. gevaar voor salmonella besmetting.
          Eerst kipfilet 4 minuten wokken en laatste minuut de teriyaki-saus erbij.

          1. Foodictive avatar
            Foodictive

            Goede aanvulling, Gerard. Salmonella besmetting is het laatste wat je wilt, wanneer je een maaltijd aan het bereiden bent.

  7. Olivia avatar
    Olivia

    Ik ga het ook zeker proberen met kipfilet!

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Olivia, als je kipfilet gaat gebruiken, doe dan geen rauwe kipfilet in de saus. Maar je kunt beter eerst de stukjes kipfilet kort gaar wokken en dan de saus erbij doen. Tenzij je gepocheerde kipfilet lekker vindt! Groeten, San.

  8. Ronald avatar
    Ronald

    ik ga hem proberen met reepjes biefstuk en roerbakgroenten in de wok. Beetje rijst erdoor. Heb nu al trek! 🙂

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Ronald, de teriyaki saus gaat prima met reepjes biefstuk! Ik hoop dat het heeft gesmaakt! Groetjes, San.

  9. arthurkruisman avatar

    Ik kan ook gembersiroop aanbevelen als zoeter ipv of in aanvulling op suiker. Gember vind ik n mooie aanvulling op de smaak, maar dat is persoonlijk natuurlijk 😉

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Arthur, goeie tip van de gembersiroop! Eventueel kun je ook verse gember gebruiken, maar dat smaakt wellicht te sterk. Weet niet of je zo gek bent op de gembersmaak!? 🙂

  10. Fernanda avatar
    Fernanda

    Even over kipfilet Heb iets beters vind ik. Kippedijen veel smakelijker (ja ietsje vetter wel) en kun je bijvoorbeeld in kleine stukjes op kleine satestokjes rijgen en even gaar grillen in grillpan of op barbeque. Kippedijen worden niet droog, in tegenstelling tot doorgebakken kipfilet!
    Dan bind ik de heerlijke Foodictive terriyaki saus wat meer met maizena
    en schenk het over de kip.
    Op de kip zelf doe ik niks. Succes gegarandeerd. Heel leuke voor zomerse barbeque!!

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Fernanda, dank voor je reactie. Ik geef je groot gelijk wat kippedijen betreft en als je de vel niet eet, dan valt het mee met het vetgehalte. Ik hoop dat het binnenkort warmer weer krijgen, want ik heb wel zin in sate van de bbq! 😉

  11. Nicolas avatar
    Nicolas

    voor wie dichter naar het originele recept wil kan je de suiker en maizena laten vallen en vervangen door mirin wijn, neem die met 1% alcohol. Ipv maizena om in te dikken kook je in de wok tot het stroperig wordt. Een scheut vissaus doet ook wonderen.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Nicolas, dank je voor tips!

  12. Rita avatar
    Rita

    Even een tip: suiker kun je in Aziatische recepten heel goed vervangen door gula djawa. Dit is te koop bij de toko.
    Het is een boomsuiker en wordt in schijven verkocht. Deze schijven raspen boven je gerecht.
    Het gast hier om een gezonde suiker met een goede glycemische index.
    Succes!

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Dank voor de tip, Rita. “Gula djawa” kun je ook vinden onder de naam “palmsuiker”.

Geef een reactie