Kip kerrie is van oorsprong een Indiaas gerecht. Door de invloed van de Hindoestanen, is dit min of meer een Surinaams gerecht geworden. Of komt het door alle Chinees-Surinaamse afhaalzaakjes? Is kip kerrie nu een Chinees begrip geworden? Hahaha, ik weet het eerlijk gezegd ook niet meer, maar laten we bij de ‘roots’ blijven en het Indiaas noemen. Dit kip kerrie gerecht wordt bijna in alle Chinees-Surinaamse afhaalzaken verkocht, zowel met rijst als in een Surinaams broodje met wat zure komkommer, om van te smullen!
Mijn recept mist toch nog een bepaalde scherpte die ik juist lekker vind aan kerriegerechten. Wellicht had ik wat sambal toe moeten voegen, zoals een echte Chinees dat doet: “Sambal bij?”
In dit recept gebruik ik blokjes kokoscrème, maar je kunt natuurlijk ook kokosmelk gebruiken. Je hebt dan ongeveer 50 ml nodig, een klein scheutje. Maar dan moet je de rest van de kokosmelk binnen 3 dagen gebruiken, dit is ook de reden dat ik kokoscrème gebruik. Je kunt ook je eigen garam masala maken, maar er is niks mis met kant-en-klare masala van de toko.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor: 4 tot 6 porties
knoflook – 1 teen
ui – 1 hele
kokoscrème – 75 gram
olie – 4 eetlepel
kipfilet – 500 gram
garam masala – 1 eetlepel
tomatenpuree – 1 eetlepel
water – 250 ml
zout – snufje
Bereidingswijze:
- Snijd de knoflook in hele kleine stukjes en verbrokkel wat stukjes kokoscrème en leg opzij.
- Rasp de ui fijn en leg opzij.
- Was en snijd de kipfilet in stukjes.
- Doe 2 eetlepels olie in de pan en bak de stukjes kipfilet ongeveer 3 minuten.
- Wanneer de kip rondom gebakken is, haal je de stukjes uit de pan en leg ze apart weg.
- Veeg de pan af en doe 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de garam massala toe en laat het even meebakken totdat het geurig wordt of totdat de kleur donkerder is.
- Doe de geraspte ui en knoflook bij. Roer voor een minuut goed door.
- Vervolgens doe je de tomatenpuree bij en meng dit goed door.
- Het water kan nu toegevoegd worden om de saus te vormen, laat ongeveer 5 minuten op laag vuur pruttelen.
- Doe de kipfilet en kokoscrème in de saus, deksel erop en op laag vuur laten pruttelen voor ongeveer 15 minuten.
- Haal de deksel eraf, breng de kip kerrie met de saus op smaak met wat zout en laat het op hoog vuur nog 5 minuten koken, totdat de saus wat ingedikt en lichter van kleur is.
- Het kip kerrie gerecht is klaar. Het lekkerste is dit gerecht te serveren met gestoomd witte rijst. “Zo lekker, you can ‘kerrie’ me away!”
Geef een reactie