Een kookboekenfan als ik heeft ongetwijfeld minimaal een kookboek van Jamie Oliver. Van Dé mag ik geen nieuwe Jamie Oliver kookboeken meer kopen, omdat ik er meer dan één heb (lees: ik heb er 8) en we hebben geen ruimte meer in onze gezamenlijke boekenkast (lees: ik heb zijn deel van de kast al in gebruik genomen). Ik moest hem iets beloven: uit ieder kookboek die ik heb, moet ik minimaal 3 recepten maken voordat ik weer een nieuw kookboek koop (slik). Nou schat, dit is het derde recept uit het kookboek “Kookrevolutie” van Jamie Oliver: gebakken kabeljauwfilet met kerrie.
Als je dit recept wilt maken voor 2 personen, dan is 150 – 200 gram kabeljauwfilet voldoende. Ik wijk iets af van het recept van Jamie Oliver, door zelf nog cayenne en paprikapoeder aan het kerriemengsel toe te voegen. Je kunt natuurlijk ook deze specerijen vervangen door een garam massala mix die je in de winkel koopt. Let er wel op dat deze mix geen conserveringsmiddelen en niet teveel zout bevat. Daarom maak ik zelf mijn specerijenmix; ik weet precies wat er in zit.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 15 minuten
Voor: 4 tot 6 porties
kabeljauwfilet – 600 gram
kerriepoeder – 2 eetlepel, milde
cayenne – 1 theelepel
paprikapoeder – 1 theelepel
zout – snufje
peper – snufje
olijfolie – 2 eetlepels
roomboter – 50 gram
Bereidingswijze:
- Spoel de kabeljauwfilet af en dep het droog met wat keukenpapier.
- Snijd de kabeljauwfilet in even dikke stukken van ongeveer handgrootte, de dunnere stukken kun je wegsnijden en gebruiken voor bijvoorbeeld een groene Thaise curry met vis.
- Meng de paprikapoeder, cayenne, kerriepoeder, peper en zout goed door elkaar. De kerriemix is nu klaar.
- Leg de kabeljauwfilets op een bord en sprenkel wat olijfolie overheen.
- Strooi wat van de kerriemix over de kabeljauwfilet.
- Wentel de vis goed door de kerriemix, totdat het stukje kabeljauwfilet helemaal bedekt is met de lekkere specerijen.
- Smelt de roomboter in een koekenpan.
- Wanneer de roomboter aan het borrelen is, doe je de kabeljauwfilets erbij en bak ze voor ongeveer 3 minuten bruin aan een kant.
- Draai de kabeljauwfilet om na ongeveer 3 minuten en bak de andere kant voor nog eens 3 minuten (afhankelijk van de dikte). Duw in de kabeljauwfilet om te controleren of het gaar is. Als de vis stevig aanvoelt dan is hij gaar.
- Serveer met gestoomd witte rijst en doe er een partje citroen en wat blaadjes koriander bij om het kerrievisgerecht helemaal af te maken. “Kerrie-vis naar complimenten!”
Geef een reactie