Steeds vaker kun je de Shanghai paksoi ook op de markt kopen of een goede natuurvoedingswinkel, en dus niet alleen bij de Aziatische supermarkt. De paksoi wordt ook wel eens bok choy genoemd, beide hebben de fonetische klanken uit het Chinees (Kantonees). De Shanghai paksoi wordt door sommige ook baby paksoi genoemd, vanwege de kleinere stronken. In zit paksoi zit onder andere vitamine C en B1, een hele gezonde groente dus!
Veel heb je eigenlijk niet nodig voor dit gerecht. Alleen een goede wok en goede timing, omdat je niet wilt dat de knoflook aanbrandt. Het is een lekker en gezond bijgerecht voor een oosterse maaltijd. Natuurlijk kun je ook de gewone paksoi gebruiken voor dit recept. Ik vind dat Shanghai paksoi net wat lekkerder, al is het smaakverschil erg klein. De gewone paksoi heeft witte stronken en donkergroene bladeren, terwijl de Shanghai paksoi in het geheel een lichtgroene kleur heeft.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 10 minuten
Voor: 2 tot 4 porties
water – 1 liter
paksoi – 400 gram Shanghai
knoflook – 3 tenen
sjalot – 1 hele
zonnebloemolie – 2 eetlepels
lichte sojasaus – 1 eetlepel
zout – snufje
Bereidingswijze:
- Breng een liter water aan de kook en snijd de onderkant van de Shanghai paksoi af.
- Pel vervolgens de blaadjes (met stronken) één voor één eraf totdat je niet meer verder kunt pellen.
- Herhaal de vorige stappen voor alle stronken Shanghai paksoi.
- Blancheer de Shanghai paksoi in het kokend water, totdat je ziet dat de kleur feller wordt.
- Giet de groenten af en koel het af onder koud stromend water.
- Pel en snijd de knoflook fijn, snipper het sjalotje fijn.
- Doe de olie in de wok en voeg de fijngesnipperde sjalot toe.
- Voeg daaarna de knoflook toe, maar blijf goed en snel roeren, zodat de knoflook niet aanbrandt.
- De Shanghai paksoi kan er meteen daarna in de wok bij de knoflook en sjalot. Roerbak de groenten totdat ze warm zijn en breng het op smaak met wat sojasaus en zout.
- Schep de roergebakken Shanghai paksoi op een bord en serveer het als een bijgerecht bij gestoomd witte rijst. “Wok smakelijk”!
Geef een reactie