Hoe Pel Je een Tomaat?

In sommige gerechten zie je weleens staan dat je vers gepelde tomaten moet gebruiken. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: “Waarom zou je een tomaat pellen? Het klinkt nogal als een priegelklusje. Bovendien mis je de essentiële vitaminen van de tomaat, die toch vaak in de schil zitten.”

Wanneer je sauzen en soepen maakt met tomaten, is het niet heel erg lekker om een hap te nemen van de tomatenschil. Ook siert het het gerecht niet, als je de schil van de tomaat ziet drijven.  Je hebt helemaal gelijk wat betreft de vitaminen en de enige reden dat je een gepelde tomaat moet gebruiken in een gerecht, is naar mijn mening omdat het ‘lekkerder is voor de mond’ en omdat een gepelde tomaat toch ‘mooier’ uitziet in een gerecht. (En omdat je hiermee een extra kooktechniek hebt geleerd!)

Het lijkt echt een gepriegel om een tomaat te pellen. Maar met deze stap voor stap aanwijzingen, is het zo gepeld! Een belangrijke stap is dat je de tomaat in ijswater laat schrikken en goed af laat schikken. Dus zorg ervoor dat je een kom met ijskoud water klaar hebt staan.

Bereidingswijze:

  1. Eerst snijd je een kruisje in de tomaat aan de bolle kant met een scherp mesje. Je hoeft niet te diep in te snijden.
  2. Doe de tomaten in een kom en giet er kokend water overheen, totdat het helemaal onder staat en laat ongeveer 10 seconden staan.
  3. Leg de tomaten vervolgens in een kom ijswater, zodat het niet doorkookt. Doe de tomaten niet langer dan 10 seconden in kokend water en laat ze dan meteen schrikken in het ijswater.
  4. Laat goed afkoelen. Bij het ingesneden kruisje komt het velletje los en die kun je zo lostrekken.
  5. Je tomaat is nu gepeld, klaar voor gebruik in salade of soep (verwijder eventueel nog de zaadlijsten).
  • Hoe Pel Je een Tomaat

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie