Rode Linzen: Dahl Recept

Jeetje, het is bijna 3 maanden geleden sinds mijn laatste recept online! Ik heb in de afgelopen maanden niet stilgezeten hoor. Voor mijn studie gewichtsconsulent heb ik de eerste examens gemaakt, dus heb ik hard zitten studeren. Ik heb ook wel veel gekookt en gefotografeerd, maar weinig tijd gehad om ze online te plaatsen. Daarnaast heb ik ook een onvergetelijke, bijzondere en mooie reis gemaakt in Nepal. Daar heb ik heerlijke gerechten gegeten en nieuwe recepten en ideeën opgedaan, die ik graag met jullie wil delen. Dahl is er een van!
Tijdens onze reis hebben we heel vaak ‘dahl baat’ (baat is rijst in het Nepalees) gegeten. Goedkoop en voedzaam, de Nepalezen grappen er zelf over dat ze dahl baat 24/7 eten. Met rijst is dahl het lekkerst vind ik zelf, maar in Nepal wordt het ook wel gegeten met roti of varianten van roti. Voor dit recpt kun je natuurlijk ook groene of bruine linzen gebruiken, let er wel op dat de kooktijd van andere soorten linzen enigzins kan afwijken. De textuur die je moet hebben is een beetje papperig met een bite van de linzen, dus niet helemaal ‘kapot koken’.

Ingrediënten voor Rode Linzen
Ingrediënten voor Rode Linzen Dahl

Dahl oftwel linzen wordt veel in India, Nepal en naastliggende landen gegeten. De linzen zijn helemaal zachtgekookt en het lijkt op een papje, die je door je rijst roert en eet met wat groenten, aardappelen en chilipeper. Heerlijk voedzaam! Natuurlijk zijn linzen ook lekker in een stoofpot of soep, maar deze variant zou ik zeker ook uitproberen.

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

ode linzen – 200 gram
water – 500 ml
olie – 2 eetlepels
ui – 1 hele
knoflook – 2 tenen
gemalen komijn – 1 theelepel
korianderpoeder – 1 theelepel
paprikapoeder – 1 theelepel
kurkuma – 1 theelepel
cayennepeper – 1/2 theelepel
aardappel – 1 middelgrote, in stukjes gesneden
zout – snufje
peper – snufje

Bereidingswijze:

  1. Spoel de linzen af totdat het water helder is, het zetmeel zorgt tijdens het koken voor schuimvorming en dat is niet zo lekker. Giet het water af.
  2. Snipper de ui en fruit ze in een pan met olie. Voeg na een minuut alle specerijen bij en pers de knoflook uit.
  3. Bak de specerijen op laag vuur, dit zal de smaak ten goede komen. Doe in blokjes gesneden aardappel bij dit mengsel en roer even om.
  4. Voeg de linzen en het water toe.
  5. Dek de pan af en laat het op middenhoog vuur 15 minuten pruttelen, roer af en toe.
  6. Breng het geheel op smaak met wat zout en laat het nog 5 minuten zonder deksel koken
  7. Schep de linzen in een diepe kom, garneer met wat gehakte peterselie (of koriander) en eet het met rijst of roti. “Dahl lekker!”

Reacties

Geef een reactie