Overgewicht in Nederland

Het aantal mensen met over­gewicht in Nederland is in de laatste twintig jaar enorm gegroeid. Toendertijd waren 39% van de volwassen mannen en 31% van de vrouwen te zwaar. In 2011 zijn deze percentages respectievelijk 54% en 43%. In de snelgroeiende Westerse wereld is het aanbod van eten en drinken zo omvangrijk geworden, dat het steeds moeilijker is geworden om een balans te vinden tussen gezond eten en voldoende bewegen. Inmiddels kampen 6 miljoen volwassenen met overgewicht, van wie er 1,4 miljoen ernstig overgewicht hebben. Iemand heeft ernstig overgewicht als diegene 98,3 kg of meer weegt bij 1.81 m, en iemand van 1.68 m minimaal 84,7 kg weegt.

overgewicht grafiek
Mannen en vrouwen met matig en ernstig overgewicht, 2011.
Bron: CBS

Overgewicht begint soms (helaas) al op jonge leeftijd. In 2011 waren er ongeveer 400.000 te zware kinderen (tussen 4-19 jaar) in Nederland en 85.000 van deze kinderen hebben ernstig overgewicht. Een zorgwekkend aantal naar mijn mening, dat een steeds ongezondere eetpatroon aangeeft. Kinderen die met ernstig overgewicht kampen, zullen niet alleen lichamelijke last ondervinden, ook kan het ernstige gevolgen hebben voor hun algehele gezondheid.

Gebruik de onderstaande tabel om jouw BMI op te zoeken:

BMI = gewicht ÷ (lengte in meters)2

vb: 68 ÷ (1.70)2 = 23.5 (normaal gewicht)

BMI-waarde Toelichting
< 17.5 Anorexia
17.5 – 18.5 Ondergewicht
18.5 – 24.9 Normaal gewicht
25.0 – 29.9 Overgewicht
30.0 – 39.9 Obesitas
> 40.0 Extreme obesitas

In de Verenigde Staten kampt in 2011 ruim 35,7% van de volwassen en 16,9% van de jongeren met ernstig overgewicht; dit maakt de VS het ‘meest dikke land’ in de wereld. Echter, de definitie van ernstig overgewicht verschilt per land. In de VS heeft iemand pas ernstig overgewicht als diegene 92 kg of meer weegt bij 1.75 m en iemand van 1.63 m minimaal 79 kg weegt. Ondanks dit verschil in definitie, blijkt uit onderzoeken dat het aantal mensen die kampen met overgewicht in de VS, meer ziekten heeft en hogere ziektenkosten heeft.

Het is overduidelijk dat we het niet zover moeten laten komen in Nederland en het ‘dikste land van Europa’ te worden (momenteel is dat Groot-Brittannië). Men moet bewuster worden van meer bewegen, in combinatie met gezonder eten en de 5 basisregels van het Voedingscentrum te volgen:

  1. Eet gevarieerd: hulpmiddelen zijn Schijf van Vijf en de keuzetabel.
  2. Eet niet teveel en beweeg: verspreid de 3 hoofdmaaltijden over de dag en neem 3 keer tussendoortjes.
    Gebruik de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) tabel om te checken hoeveel je mag eten per dag, dit hangt onder andere af van jouw geslacht en leeftijd.
  3. Eet minder verzadigd vet: dat zijn ‘harde vetten’, zoals roomboter, frituurvet.
  4. Eet veel groente, fruit en brood: 200 gram groente, 2 stuks fruit en vezelrijk (volkoren) brood.
  5. Eet veilig: voorkom voedselvergiftiging en ga hygiënisch met je eten om.

Ik zie het probleem ook in mijn directe omgeving ontstaan, mensen snacken calorierijke en voedingsarme producten, zoals snoep en koekjes. Bovendien eet men niet genoeg (verse) groenten. Volgens een onderzoek van het CBS eet de Nederlander nu gemiddeld minder groenten dan in de jaren vijftig, respectievelijk 164 gram ten opzichte van 181 gram per dag. Terwijl de ADH per persoon minimaal 200 gram groenten per dag is. Ook blijkt uit het onderzoek dat men 116 gram vlees per dag eten. Hoewel dit de norm is, eten veel mensen 2 keer per dag vlees en vergeten dat vleeswaren op de boterhammen ook meetellen. Kinderen eten op deze manier bijvoorbeeld niet alleen veel vlees, maar ze eten ook vaak verwerkt vlees, zoals knakworsten en hamburgers. Deze bevatten niet alleen ongezond separatorvlees (afvalvlees, restanten zoals snavels, vel, bot), maar ook veel zout en E-nummers. Gezond eten draait  dus slechts om de vijf regels volgen, calorievermindering maar de kwaliteit van je eten is net zo belangrijk.

Reacties

Geef een reactie