Zelfgemaakte Mayonaise Recept

Och, er is geen enkele merk die lekkerdere mayonaise kan maken dan je ‘eigen merk’. Eenmaal een keer zelf mayonaise gemaakt en je wilt echt niet meer die Remia, Zaanse mayo, Hellman’s of wat voor merk dan ook!

Om verse mayonaise te maken moet je wel hele, hele verse eieren gebruiken. Dat betekent dat je niet de eieren moet gebruiken die een paar weken in je koelkast staan. Koop het bij een boer als je die in je buurt hebt en anders aan het begin van de week in de supermarkt (let op de datum). Je kunt eindeloos varieren met zelfgemaakte mayonaise, als je eenmaal de basis hebt. Voeg er wat kruiden toe (dan is het minder lang houdbaar trouwens) of voeg er wat specerijen toe (saffraan, paprikapoeder, kerriepoeder).
Ik gebruik zelf een staafmixer, omdat het sneller gaat en het maakt de mayonaise niet minder lekkerder erdoor. De truc is om de olie druppelgewijs toe te voegen en de staafmixer steeds een beetje op te tillen. Je kunt ook een garde gebruiken, maar dan moet je flink kloppen. De mosterd proef je trouwens niet, het zorgt meer voor de binding en de dikte van de mayonaise. Succes en laat me weten of het gelukt is!

Ingrediënten Zelfgemaakte Mayonaise
Ingrediënten Zelfgemaakte Mayonaise

Voor dit recept maak ik gebruik van een staafmixer. Belangrijk hierbij is dat je de staafmixer steeds een beetje optilt wanneer je druppelgewijs olie bij toevoegt. Zo krijg je de juiste textuur en dikte voor de mayonaise. Ook is het belangrijk om hele verse eieren te gebruiken, als het kan van direct van de boerderij. Ik gebruik de eieren van de supermarkt, maar wel aan het begin van de week wanneer er een verse lading in de schappen staan. Je kunt de zelfgemaakte mayonaise in een afgesloten weckpotje in de koelkast ongeveer 1-2 weken bewaren (dit hangt heel erg van de versheid van de eieren af). Als het begint te schiften, dan moet je het niet eten!

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Voor: 300ml

ei – 2 stuks (kakelverse)
olie – 200 ml
azijn – 1/2 eetlepel
mosterd – 1/2 eetlepel
zout – snufje
peper – snufje
water – 1 theelepel heet (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Splits de dooiers van het eiwit en doe de dooiers in een diepe kom of meetglas.
  2. Doe de mosterd en azijn erbij.
  3. Voeg er druppelgewijs de olie toe en mix het met de staafmixer. Til het steeds een klein beetje op en voeg er steeds wat meer olie bij en herhaal het proces totdat je de juiste dikte hebt. Als je mayonaise te dik is, kun je een theelepeltje heet water toevoegen en mengen.
  4. Breng het op smaak met zout en peper en meng het met een lepeltje. Proef of het op smaak is.
  5. In een paar minuten tijd heb je een potje zelfgemaakte mayonaise!

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie