Crème Brûlée

Crème Brûlée Recept

Zoals jullie misschien weten ben ik geen fan van zoetigheden, maar Dé dus wel. Er zijn een aantal toetjes waar we allebei dol op zijn en een daarvan is crème brûlée! Ik vind het heerlijk om die krokante suikerlaag te breken en dan het gele puddingachtige mengsel met vanillesmaak op te smikkelen. Hmmmm! Zo vaak gegeten in restaurants, maar nooit zelf geprobeerd te maken.

Ik ben gaan Google-en in het Nederlands en Engels om hét perfecte recept voor crème brûlée te vinden. Het juiste recept vinden was het probleem ook niet, maar ik werd een beetje ontmoedigd door alle opmerkingen van mensen die het eerder hebben proberen te maken: moeilijk, pudding wordt niet stijf, aan de bovenkant niet mooi glad, schifting etc. Dé vroeg toen aan mij: “Hoe moeilijk kan het zijn om 5 ingrediënten in een recept te gebruiken?” Tja, inderdaad, hoe moeilijk kan dat nou zijn? Het is ook niet moeilijk om alles met elkaar te mengen. Maar ik vond het wel moeilijk om de juiste structuur te krijgen!

De problemen die ik ondervond bij dit recept:
1. Het merg van het vanillestokje loste niet goed op in de rooom.
2. De oventijd duurde langer dan het originele recept had aangegeven (60 minuten).
3. Het puddingmengsel bleef in het midden te vloeibaar en iets langer in de oven laten (totaal 75 minuten) hielp enigszins, maar ik kreeg niet de structuur die ik wilde.
4. De bovenkant van de crème brûlée heeft een soort ‘melkvel’-achtige laag met bubbels (met de krokante suikerlaag verberg je deze imperfectie, maar ik vraag me wel af of het zo hoort).

Als iemand weet wat ik niet goed doe, mail me dan of laat je tips hieronder achter!

Verkregen tips:
1. Van Mia: Gebruik het hele ei en vervang de kristalsuiker met poedersuiker, dan lukt het zeker. Dan wordt ook het binnenste steviger. Bedankt Mia!
2. Van Anne: Laat het een hele nacht in de koelkast afkoelen. Bak de crème brûlée de volgende dag nogmaals in de oven. Verzekerd succes. Bedankt Anne!
3. Van Rene: Ik heb van Rene hele goede en uitgebreide tips gekregen voor de perfecte crème brûlée, die je hieronder bij de opmerkingen kunt vinden. Probeer ook eens zijn hoeveelheden uit voor een romigere smaak. Bedankt Rene!

Ingrediënten voor Crème Brûlée

Dit recept heeft niet veel ingrediënten nodig, maar ik vond het geen makkelijk recept om te maken. Ik kreeg helaas niet de juiste consistentie van het crème brûlée mengsel, die ik lekker vind. Een beetje stevig en niet al te vloeibaar. Ondanks deze ‘mankementen’, smaakte de crème brûlée heerlijk! Met dit recept ligt het dus niet aan de smaak!

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 160ºC voordat je begint met dit recept.
 • Leg alvast de ramekin bakjes in een ovenschaal op een theedoek, die ervoor zorgt dat de bakjes niet verschuiven. Vul de ovenschaal met water totdat de ramekin bakjes voor de helft onder water staan.
 1. Splits het eigeel van het eiwit en doe ze in aparte schalen. Het eiwit zullen we voor dit recept verder niet gebruiken.
 2. Voeg de kristalsuiker bij het eigeel.
 3. Klop het geheel todat de suiker goed gemengd is. Je krijgt dan een lichtgeel mengsel.
 4. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg af met de achterkant van je mes.
 5. Doe de room in een pannetje.
 6. Voeg het vanillemerg en het stokje toe. Verwarm het geheel en blijf roeren. Het mag niet koken, anders gaat de room schiften.
 7. Schenk dan beetje bij beetje de room bij het eigeelmengsel. Het is belangrijk om te blijven roeren, anders krijg je roerei door de hitte van de room.
 8. Vul de ramekin bakjes voor 2/3 deel met het crème brûléemengsel. En doe de crème brûlée in de oven voor ongeveer 75 minuten of totdat het mengsel niet meer zo wiebelt en wat steviger aanvoelt in het midden. Dit kun je testen door het ramekin bakje heen en weer te schudden.
 9. Laat het afkoelen en opstijven in de koelkast voor mininmaal 4 uren.
 10. Strooi dan een laagje rietsuiker op de crème brûlée.
 11. Gebruik een hobby gasbrander om de suiker te laten karamelliseren. Dit gaat heel erg snel, je kunt stoppen zodra je de suiker een donkerbruine kleur krijgt. Als je geen hobby gasbrander hebt, kun je ook de crème brûlée ook onder de grill plaatsen.
 12. De krokante suikerlaag is gelukt!
 13. Zoals je ziet is de crème brûlée nog best wel vloeibaar. “Niet perfect, maar wel lekker!”. Laatste stap: genieten!

Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Crème Brûlée Recept”

 1. Rene avatar
  Rene

  Tips voor de creme brulee:
  – De vanille merg lost niet op. Dat hoort zo.
  – De ovenschaal moet je vullen met warm of zelf net gekookt water, anders moet de oven eerst het water gaan verwarmen voor de creme brulee gaat garen wat dus resulteert in zoals je hebt gemerkt een langer tijd dat de creme brulee in de oven moet staan.
  – Voor dat je de creme in de ramekin bakjes giet eerst door een zeef halen om eventuele grove stukken die van de vanillestokjes af zijn gekomen en stukjes roerei die per ongeluk toch zijn ontstaan er uit te halen.
  -Voordat je de creme brulee in de oven zet moeten er geen bubbels meer inzitten. Met de bolle kant van de lepel weg halen of zoals ik het doet even met de brander er over een gaan en ze zijn weg.
  – De creme brulee wordt door iedereen weer net iets anders gemaakt in net iets andere verhoudingen maar 5 eieren op 250 ml room lijkt met wat veel. Ik zelf gebruik 5 L- eieren op 500 ml room. Te veel eieren geeft te veel ei smaak aan de creme.

  1. Foodictive avatar
   Foodictive

   Rene, wow! Bedankt voor je uitgebreide tips! Ik ga jouw versie van 5 eieren op 500 ml room eens proberen, want ik vind romige smaak juist zo lekker. Heb je andere varianten van creme brulee gemaakt? Ik ben daar erg benieuwd naar namelijk!

   1. Rene avatar
    Rene

    Graag gedaan. Voor ik het vergeet ik gebruik ook alleen het eigeel en niet de hele ei. Eventueel 4 eieren eigeel gebruiken en 1 heel ei. Dan krijg je een lekker zacht romig mengsel zoals de creme brulee (volgens de Fransen) moet zijn.

    Ik maak altijd eigenlijk de standaard Creme Brulee met vanille. Ik heb het al wel op veel verschillende manieren geprobeerd. te maken. En ze werken eigenlijk allemaal uiteindelijk, maar de smaak en structuur met onderstaande recept vind ik toch het lekkerst best.
    – 500 ml room
    – 5 eidooiers
    – 100 g fijne kristalsuiker
    – Vanillestokje
    – Rietsuiker voor het krokante laagje

    Na het garen in de oven zou je een egaal gele creme moeten hebben zonder bubbels.

    Bereiding gewoon zoals jij doet, met de tips die ik hier boven heb gegeven.

    1. Foodictive avatar
     Foodictive

     Ik heb nu meer zelfvertrouwen (dankzij de tips) om nog een keer crème brûlée te maken! 🙂

Geef een reactie