Dé en ik hadden begin dit jaar een hele lekkere cheesecake gegeten bij Manhattan Hotel. Het was dus een witte chocolade cheesecake. Daarna heb ik eigenlijk niet meer aan deze cheesecake gedacht, totdat ik dit recept tegenkwam in één van de kookboeken van Bill Granger. En ik ben gek op zijn recepten; verse ingrediënten, makkelijk om te maken en past helemaal bij het ’thuis koken’ van Foodictive!
Bill Granger is een sympathieke en goedlachse (TV)kok uit Australië. Hij is een autodictatische kok en kookt zonder teveel poespas. Zijn gerechten zijn makkelijk om te maken, lekker om te eten en mooi om te zien. Verspreid over de wereld heeft hij in totaal 8 restaurants. Op 24Kitchen is hij te zien in de programma’s: Bill’s Food en Bill’s Holiday.
Voor deze cheesecake hoef je de oven niet aan te doen, je hoeft namelijk niks te bakken. Het vergt wat handigheid en goede timing, maar daarna is het alleen een kwestie van goed mengen en in de koelkast doen om op te laten stijven. Zorg ervoor dat je goede kwaliteit witte chocolade koopt. Ik heb een goedkoop merk gekocht en dat proef je ook: veels te kunstmatig zoet! Maak dus niet dezelfde fout als ik. Deze cheesecake was lekker, maar ik denk dat het nog lekkerder had kunnen smaken.
Ingrediënten:
Bereidingstijd: 180 minuten
Voor: 16 stuks
Voor de biscuitlaag
boter – 50 gram, ongezouten
biscuits – 8 stuks Digestive
Voor de cheesecake vulling
slagroom – 200 ml, verse
suiker – 125 gram, fijne witte
roomkaas – 225 gram (Mon Chou)
mascarpone – 250 gram
witte chocolade – 500 gram
Bereidingswijze:
- Knip een stuk bakpapier van ongeveer 30 cm bij 30 cm en leg het over de bodem van de springvorm.
- Doe de ring van de springvorm over de met bakpapier bedekte bodem.
- Bevestig de ring van springvorm en druk het papier aan om het plat te houden.
- Weeg de suiker af op 125 gram.
- Doe de biscuits in een hakmolen en hak deze helemaal fijn.
- Smelt de boter in een koekenpan en giet deze bij de fijngemalen biscuits.
- Mix dit geheel nog in de hakmolen, de biscuits worden iets donkerder van kleur door de boter.
- Schep de biscuitmix in de springvorm.
- Druk het biscuitmengsel met boter goed aan met je handen.
- Breek de witte chocolade in stukjes in een vuurvaste kom en smelt deze ‘au bain marie’.
- Blijf regelmatig roeren totdat de witte chocolade helemaal gesmolten is.
- Wanneer de witte chocolade gesmolten is en een mooi glad mengsel vormt, haal je de kom van het vuur en leg je even opzij.
- Doe de slagroom in een beslagkom, voeg de suiker toe.
- Klop de suiker en slagroom tot een glad mengsel.
- Voeg de mascarpone en roomkaas toe.
- Klop alles goed door, totdat de grootste stukken mascarpone en roomkaas gemengd zijn. Het kan best zijn dat het mengsel nog wat klonterig is, maar dat geeft niets.
- Nu is het tijd om de gesmolten witte chocolade toe te voegen aan het ‘kaasmengsel’.
- Klop nogmaals het geheel, maar dit keer mogen er geen klontjes in het mengsel bevinden.
- Giet vervolgens het cheesecakemengsel over de biscuitlaag in de springvorm.
- Smeer alles goed uit totdat de bovenkant mooi glad is.
- Bedek de springvorm met plasticfolie en doe de cheesecake in de koelkast voor 3 uur of gedurende de nacht om op te laten stijven.
- De cheesecake is klaar om gesneden te worden, maar eerst moet het uit de springvorm worden gehaald.
- Voordat je de springvorm losmaakt, gebruik een deegschraper om voorzichtig de zijkant rondom de cheesecake los te krijgen.
- Snijd vervolgens de cheesecake in stukken en schep op een bord. Let op dat je de bodem niet breekt en dat je deze meeschept. Eet het stukje wel meteen op, omdat het anders te zacht wordt en dat is minder lekker.
- Serveer een royale stuk met wat frisse frambozen voor wat contrast, omdat de cheesecake zo machtig is. “Say cheesecake”!
Geef een reactie