Risotto met Cantharellen Recept

Dé en ik struinen elke week de markt af en gaan op zoek naar ingrediënten die we nog niet kennen of waar me nog niet mee gekookt hebben. We kwamen dit keer cantharellen tegen. Omdat ik een keer voor een werklunch risotto met cantharellen had gegeten, wilde ik het op wagen. Het risotto recept van mijn vriendin Col met tomaten was zo leuk om te maken, dat ik geen aarzeling had om weer risotto te maken.

Ingrediënten voor Risotto met Cantharellen
Ingrediënten voor Risotto met Cantharellen

In het risotto met tomaten recept heb ik een aantal tips en regels genoemd voor het maken van risotto, die je hier kunt nalezen. Deze tips en regels gelden ook voor dit recept. Het enige verschil is dat ik in dit recept extra 100 ml witte wijn gebruik als vloeistof om de risottorijst te bevochtigen, omdat er verder geen andere ingrediënten worden gebruikt die vocht afgeven (zoals de tomaten in het andere recept).

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

groentenbouillon – 500 ml
Parmenzaanse kaas – handvol, geraspte
cantharellen – 150 gram, mix van
olijfolie – 1 eetlepel
ui – 1 hele
knoflook – 1 teen
risotto rijst – 200 gram
witte wijn – 100 ml
boter – 1 eetlepel

Bereidingswijze:

 1. Kook 500 ml water en bereid de groentenbouillon voor, leg opzij.
 2. Rasp de Parmezaanse kaas en leg opzij.
 3. Spoel de cantharellen af in kom met water en dep ze daarna meteen droog met wat keukenpapier.
 4. Doe wat olijfolie in de pan. Fruit de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur. Wanneer de ui zacht is, voeg je de arboriorijst toe en bak je de rijst een minuutje met de ui.
  NB: En nu volgen de stappen waarbij je niet meer weg mag lopen en geduld moet hebben, anders mislukt dit gerecht.
 5. Schenk de wijn en een kwart van de groentenbouillon bij de rijst, totdat het net onder staat (dus niet alles in een keer erin schenken) en laat het zachtjes koken op laag vuur. Roer regelmatig. Je ziet dat langzaam meer zetmeel vrijkomt van de arboriorijst.
 6. Wanneer je ziet dat de rijst bijna alle bouillon heeft opgenomen, schenk je er weer wat bij. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is en de rijst al dente is.
 7. Na ongeveer 20 minuten is de rijst al dente en ziet het romiger uit dan in het begin. Doe nu de boter bij en roer goed door.
 8. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas bij de risottorijst en meng goed door.
 9. Bak de cantharellen zacht in wat boter voor ongeveer 5 miuten en breng op smaak met wat peper en zout.
 10. De risotto in een diep bord doen en daarover het cantharellenmengsel doen, wat peterselie ter garnering. “Kan-tocherel niet missen?!”

Reacties

Geef een reactie